Η Έλλειψη Επιτελικού Σχεδίου Εμποδίζει την Ανάπτυξη των ΑΠΕ

Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει στηρίξει μεγάλο μέρος, εάν όχι τον βασικό κορμό, της ενεργειακής της πολιτικής στην περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, οι κλιμακούμενες και έντονες αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ακόμα και σχηματισμούς μικρών αιολικών πάρκων στο νησιωτικό χώρο, υποδαυλίζει και κινδυνεύει να εκτροχιάσει πλήρως κάθε δημιουργική προσπάθεια. Υποκινούμενες δίχως άλλο από συγκεκριμένα πολιτικά και μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα και ενίοτε και από οικονομικές επιδιώξεις συγκεκριμένων ατόμων (βλέπε εκβιασμοί), οι αντιδράσεις δίδουν την εικόνα μιας κοινωνίας η οποία δεν ξέρει τι θέλει. Από τη μια μεριά, έχοντας ταυτισθεί πλήρως με τα κελεύσματα και τις δοξασίες των περιβαλλοντολόγων-ακτιβιστών περί άμεσης απολιγνιτοποίησης, αποβιομηχάνισης και "πράσινης", γενικώς και αορίστως, ανάπτυξης οι αντιδρώντες δείχνουν να μην κατανοούν τις επιπτώσεις που έχει η οικολογική θεώρηση των πραγμάτων και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.

energia.gr
Παρ, 7 Αυγούστου 2020 - 14:44

Φαίνεται να πιστεύουν ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα γίνεται σε κάποιον άγνωστο, αόρατο και ουδέτερο χώρο και ως δια μαγείας η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται υπογείως ή και ασύρματα ει δυνατόν στα κέντρα κατανάλωσης. Αδυνατούν προφανώς να αποδεχθούν και να κατανοήσουν την πραγματικότητα των ΑΠΕ και πως αυτές αποτελούν εξ´ ίσου ογκώδεις κατασκευές, αποτελούμενες από ακριβά και βιομηχανικά εξαρτήματα υψηλής ακρίβειας και πως για να λειτουργήσουν και να παράγουν την πολυπόθητη καθαρή ενέργεια πρέπει να εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Εάν η κυβέρνηση πράγματι επιθυμεί τον διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της σημερινής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην χώρα μέσα στην επόμενη δεκαετία  - αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της - έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη και ανηφορική πορεία για την οποία όμως δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένη. Τα εμπόδια είναι συνεχή και έχουν να κάνουν κυρίως με χρήση γης, οριοθετήσεις και ένταξη στον περιαστικό ιστό και σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους ή και natura. Με δεδομένο το αυξανόμενο μέγεθος των διαφόρων εγκαταστάσεων ΑΠΕ - κυρίως ανεμογεννήτριες- τις σχετικά μεγάλες εκτάσεις που απαιτούνται πλέον (λχ. φωτοβολταϊκά πάρκα εκατοντάδων στρεμμάτων), την ειδική διαχείριση σε ότι αφορά την ανακύκλωση τοξικών ρευστών (λχ. γεωθερμία, βιοαέριο) και των ειδικών συνθηκών αδειοδοτήσεις σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί η σύσταση ενός ειδικού επιτελικού οργάνου σε εθνικό επίπεδο που θα μπορεί να επιβλέψει και συντονίσει τα έργα όπου χρειασθεί. 

Πάνω από όλα προέχει όμως, όπως κατ' επανάληψη έχει επισημάνει το Energia.gr μέσω εκτενούς αρθρογραφίας, η σχεδίαση και υιοθέτηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα καλύπτει τις περισσότερες περιοχές της χώρας που κρίνονται κατάλληλες για εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτού του προτεινόμενου ειδικού χωροταξικού σχεδίου θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη χωροθέτηση για τα μεγάλα αιολικά έργα και ιδιαίτερα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα (ανοικτές θαλάσσιες εκτάσεις και βραχονησίδες), τα μεγάλα σε έκταση φωτοβολταϊκά και ηλιακά θερμικά έργα, (solar tower), μονάδες βιοαερίου και γεωθερμικές εγκαταστάσεις.

 

Δυστυχώς δεν βλέπουμε ή δεν έχουμε αντιληφθεί κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτή τη ρεαλιστική κατεύθυνση με στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης, οριοθέτησης, και εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ. Ναι μεν η κυβέρνηση επιδίωξε και πράγματι κατάφερε να απλοποιήσει τη μέχρι σήμερα αγκυλώδη και "Καφκική" αδειοδοτική διαδικασία, όμως εν όψει των σημαντικών εμποδίων που υπάρχουν στη διαδικασία οριοθέτησης και κατασκευής προέχει η οργάνωση ενός πρακτικού μηχανισμού που θα συμπαρίσταται και θα διευκολύνει την εγκατάσταση των διαφόρων μονάδων ΑΠΕ. Χωρίς μια τέτοια υποστήριξη είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι και υψιπετείς κυβερνητικοί στόχοι.