Η Τουρκία στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το LNG, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο που εισάγει από την Ρωσία μέσω αγωγών, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία του Montel. Η γειτονική χώρα ήταν το 2018 η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για τον ρωσικό όμιλο Gazprom, όμως, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου υποχώρησαν φέτος κατά 41% για να φθάσουν στα 4,7 δισ. κυβικά μέτρα τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος

 

Αντιθέτως, οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 43% στα 10,2 δισ. κυβικά μέτρα, χάρη στις πιο ελκυστικές τιμές που απέφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με αναλυτή του Ινστιτούτου της Οξφόρδης, τα φθηνά φορτία LNG επέτρεψαν στην κρατική Botas να υπερισχύσει των ανταγωνιστών της. Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό αέριο στοιχίζει 6-7 δολάρια/MMbtu, δηλαδή σχεδόν τα διπλά από ότι το LNG. Πλέον, το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών στην Τουρκία έχει υποχωρήσει στο 20%.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες όπου η Gazprom χρησιμοποιεί συμβόλαιο με πλήρη ευθυγράμμιση προς την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που επηρέασε σημαντικά την ισορροπία της τιμής έναντι του LNG.