Επιτυχής η Πρώτη Ημέρα Λειτουργίας της Ιστοσελίδας «Κινούμαι Ηλεκτρικά»- Υπό Αξιολόγηση τα Πρώτα Στοιχεία της Επαφής με τους Πολίτες

Επιτυχής η Πρώτη Ημέρα Λειτουργίας της Ιστοσελίδας «Κινούμαι Ηλεκτρικά»- Υπό Αξιολόγηση τα Πρώτα Στοιχεία της Επαφής με τους Πολίτες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 4 Αυγούστου 2020 - 17:52

Λειτούργησε χθες επίσημα για πρώτη ημέρα, η ιστοσελίδα kinoumeilektrika.ypen.gr όπως και η υπηρεσία υποστήριξης που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με 

πληροφορίες του Energia.gr, το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε σχεδόν 130 κλήσεις, και η ηλεκτρονική διεύθυνση 60 e-mails. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων, ήτοι ποσοστό περί το 85%, ζητούσε πληροφορίες για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών δίκυκλων και ποδηλάτων. 

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, οι πολίτες φάνηκε να γνωρίζουν αρκετά για την ιστοσελίδα, την δράση τα τηλεφωνα κ.λ.π. Δεν αντιμετωπίστηκαν τεχνικα θέματα καθώς οι πέντε (5) γραμμές αποδείχτηκαν αρκετές.

Τα τηλέφωνα ήταν περίπου ισοκατανεμημένα αν και υπήρξαν κάποια κενά διαστήματα χωρίς κλήσεις. Άρα δεν χάνονταν οι κλήσεις λόγω υπερβολικού φόρτου. Η πρώτη κλήση πραγματοποιήθηκε στις 09:02’ και η τελευταία που απαντήθηκε στις 18:05’.

Η υπηρεσία έλαβε, συνολικά, 126 κλήσεις, από τις οποίες 107 αφορούσαν σε δίκυκλα και ποδήλατα, ήτοι ποσοστό 85%, 11 για αυτοκίνητα, ήτοι ποσοστό 8,07% , 4 για φορτιστές από προμηθευτές και 4 γενικών ερωτήσεων όπως για παράδειγμα, για τα τέλη ταξινόμησης κλπ.

Ελήφθησαν συνολικά 60 mails που απαντήθηκαν στο σύνολό τους, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό αφορούσε σε δίκυκλα και ποδήλατα και κάποια αφορούσαν γενικά στη διαδικασία και τα δικαιολογητικά, ενώ ορισμένα, συγκεκριμένα για αυτοκίνητα.

Τα παραπάνω ποσοστά κατέδειξαν μια σαφή τάση που δεν είναι η καλύτερη, καθώς τα αυτοκίνητα φαίνεται να μένουν πίσω, αλλά ταυτόχρονα δεν σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή το αυτοκίνητο έχει πολύ ξεκάθαρη διαδικασία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση στην πληροφορία. Είναι πιο απλή και συνεκτική σε σχέση με το δίκυκλο ή το ποδήλατο.  Σε γενικές γραμές, όμως, το ΥΠΕΝ θα βρίσκεται σε επιφυλακή και θα αξιολογεί τα στοιχεία της επικοινωνίας με τους πολίτες σε καθημερινή βάση.

Τέλος, υπήρξαν ερωτήσεις από ειδικές κατηγορίες, όπως οκτώ (8) από πολύτεκνους και άλλες πέντε (5)από ΑΜΕΑ, ενώ άλλη μία αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιδοτηθούν και οι άνεργοι, ή έστω αυτοί που λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα

Τονίζεται ότι το επόμενο στάδιο για το πρόγραμμα είναι η έκδοση της ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει τον οδηγό εφαρμογής, κάτι που αναμένεται να γίνει έως την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Αυγούστου.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 24 Αυγούστου, και πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ, ποσό με το οποίο προβλέπεται να επιδοτηθεί η αγορά 27.500 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 2131513139 , 2131513128, 2131513640, 2131513643, 2131513797.

Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην διεύθυνση : [email protected]

Στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika.ypen.gr έχει ήδη αναρτηθεί υλικό που αφορά την δράση καθώς και αρχείο συχνών ερωτήσεων απαντήσεων , προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων. Το υλικό της ιστοσελίδας θα ανανεώνεται διαρκώς.