O Κωνσταντίνος Μαύρος, ο άνθρωπος με το πλατύ χαμόγελο, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανέωσιμες ως στέλεχος της αγοράς, με πολλά βιώματα, δράσεις και κυρίως εξειδίκευση στον τομέα των ΑΠΕ. Η απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ να τοποθετήσει στο τιμόνι της ΔΕΗΑΝ ένα πολύπειρο στέλεχος του τομέα, σφράγισε 

την αυτονομία της θυγατρικής  και έδωσε νόημα στη στρατηγική στροφή της νέας ηγεσίας της Επιχείρησης προς τις πράσινες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Όλα τούτα συνέβησαν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική ευρωστία της εταιρείας ήταν εξασφαλισμένη, ενώ διέθετε την απαιτούμενη ευελιξία να λάβει τις αποφάσεις που κρίνονταν αναγκαίες για την άμεση δραστηριοποίησή της στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, κατά την επόμενη πενταετία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη των νέων μεγάλων φωτοβολταΐκών έργων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αποτελούν έργα-ορόσημα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μεγέθυνση της Εταιρείας, αλλά και θα καθοδηγήσουν την αγορά. Η ανακατασκευή των παλαιών και η κατασκευή των νέων αιολικών πάρκων αναμένεται, επίσης, να έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον, η Εταιρεία θα διερευνήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τεχνολογίων ΑΠΕ (λ.χ. υπεράκτια αιολικά) και τη συμμετοχή της στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο και του Μοντέλου Στόχος (Target Model) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στους επόμενους μήνες. Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει, τέλος, ότι η Εταιρεία αναμένεται να τετραπλασιάσει, τουλάχιστον, την εγκατεστημένη της ισχύ στο χαρτοφυλάκιο της μέχρι το 2024. 

Ο Διευθύνων Συμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θεωρεί, ακόμη πως έφτασε η ώρα να γίνουν πραγματικότητα σημαντικές επενδύσεις σε νέα έργα ΑΠΕ που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη των Εθνικών στόχων για καθαρή ενέργεια και στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στη χώρα μας, με γνώμονα τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για τις κοινωνίες, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Έχει γράψει:

«Ο εξηλεκτρισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στην ενεργειακή αγορά. Η ηλεκτροκίνηση, οι αντλίες θερμότητας στα κτίρια και η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου αποτελούν τεχνολογικές πρακτικές που αναμένεται, σύντομα, να καταστούν εμπορικά εφαρμόσιμες σε ευρεία κλίμακα. Η ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την περαιτέρω εφαρμογή του εξηλεκτρισμού στα ενεργειακά συστήματα αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ενίσχυσης των επενδύσεων για την επόμενη μέρα των νέων έργων ΑΠΕ.»

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος διαθέτει σημαντική εμπειρία, διεθνώς, στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, στον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Επί σειρά ετών, εργάστηκε στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει ασκήσει διοίκηση σε εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας. Είναι, ακόμη συνιδρυτής και General Partner στο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Velocity.Partners που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Είναι κάτοχος MSc Finance από το Imperial College London κι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία προγράμματα μετεκπαίδευσης Executive Education στα χρηματοοικονομικά και στην Ενέργεια στο Harvard Business School. Είναι ενεργό μέλος σε διεθνείς οργανισμούς κι έχει διατελέσει επισκέπτης ομιλητής στο Athens University International MBA program.