Σε Επανάληψη της Παραγωγής Πετρελαίου Ελπίζει η Κρατική NOC στη Λιβύη, Έπειτα από Διεθνείς Συνομιλίες

Σε Επανάληψη της Παραγωγής Πετρελαίου Ελπίζει η Κρατική NOC στη Λιβύη, Έπειτα από Διεθνείς Συνομιλίες
energia.gr
Τρι, 30 Ιουνίου 2020 - 09:31

Η NOC, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ελπίζει ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου έπειτα από διεθνείς συνομιλίες για τον τερματισμό αποκλεισμού ένοπλων δυνάμεων που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας χθες Δευτέρα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, ανέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο των περισσότερων βορειοδυτικών περιοχών,

μετά από μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στα ανατολικά.

Με τη Λιβύη να βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου από το 2015, οι διεθνείς συμφωνίες επιτρέπουν μόνο στην NOC να παράγει και να εξάγει πετρέλαιο με αποτέλεσμα ο μέχρι τώρα αποκλεισμός των περιοχών αυτών να έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

Υπήρξαν διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του NOC, του GNA και των περιφερειακών χωρών, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος της NOC.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι ένοπλες ομάδες θα άρουν τον αποκλεισμό και θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η κατάσταση πάντως στη χώρα είναι χαώδης με τις ξένες δυνάμεις να παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη μάχη για την επικράτηση του ενός ή του άλλου στρατοπέδου. Η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά το GNA, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Αίγυπτος είναι με το μέρος του LNA.

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από διάφορες ομάδες καθώς αυξανόταν η τουρκική υποστήριξη προς την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που κατάφερε να ανακόψει και να αποκρούσει την επέλαση του LNA για την κατάληψη της Τρίπολης.

Το GNA λέει ότι το LNA βρίσκεται πίσω από τον αποκλεισμό, ο οποίος ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από τοπικές ένοπλες ομάδες και φυλές. Το LNA από την πλευρά του λέει ότι οι φυλές επέβαλαν τον αποκλεισμό για να πετύχουν μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα.