Η Εnergean Δίνει Μάχη με το Χρόνο- Οι Προϋποθέσεις για τη Διάσωση του Πρίνου

Η Εnergean Δίνει Μάχη με το Χρόνο- Οι Προϋποθέσεις για τη Διάσωση του Πρίνου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 29 Ιουνίου 2020 - 10:33

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Energean κατέθεσε στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πολυαναμενόμενο επιχειρησιακό σχέδιό της για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου, που αποτελεί την μοναδική δομή παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, και η οποία έχει δεχτεί καίριο πλήγμα εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η άμεση διοχέτευση ρευστότητας στον Πρίνο, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας, αλλά και για να δρομολογηθεί η επανέναρξη της επένδυσης στο καίριας σημασίας κοίτασμα Έψιλον.

Καλά πληροφορημένη πηγή της εταιρείας είπε, μιλώντας στο energia.gr, πως η Energean έχει εισπράξει απολύτως θετικό κλίμα, από πλευράς των δύο υπουργείων, τα οποία έχουν δεσμευτεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου.

«Το θέμα είναι όμως, το πόσο χρόνο θα πάρει. Έχουμε δύο υπουργεία που συντονίζονται,  θα πρέπει να ξεσκονίσουν το business plan, να προβούν σε  παρατηρήσεις και διευκρινήσεις, να μας ζητήσουν τυχόν βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Μετά να καταλήξουν στο τί θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του ευέλικτου ευρωπαϊκού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19. Μετά θα πρέπει να αναμένουμε το πότε θα το δεχτεί η ΕΕ και κατόπιν να περιμένουμε να εκταμιευτούν τα χρήματα. Επομένως μιλάμε για το φθινόπωρο…» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Energean μπαίνει μέσα 25-30 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, αν και λιγότερο από ό,τι ήταν την κρίσιμη περίοδο Μαρτίου-Απρίλιου, όταν η παραγωγή είχε πέσει σε μονοψήφια νούμερα και μπαίναμε μέσα ακόμη και 60 χιλιάδες ευρώ καθημερινά. Είναι καθαρά, θέμα αντοχών. Εμάς μας προβληματίζει μόνο ο χρόνος», πρόσθεσε η ίδια πηγή και συνέχισε:

«Το πρόβλημα έχει καταδειχτεί σε πλήρη διάσταση και το έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση. Έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις, κάτι που είναι παρήγορο, έχουν καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα, το πώς έχει δημιουργηθεί, κορυφωθεί και μεγεθυνθεί, με  την πανδημία, και έχει γίνει αντιληπτό πως πρέπει να ενισχυθεί αυτή η δραστηριότητα.»

Η εταιρεία υπενθύμισε, στο πρόσφατο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, με αφορμή την κατάθεση του business plan στα συναρμόδια υπουργεία, πως μόνο στη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2019- Μάιος 2020 έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν οι εξέδρες άντλησης και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια, προκειμένου να μη χαθούν οι 270 θέσεις εργασίας στον Πρίνο. Συνολικά, στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Energean έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, με τον Πρίνο, παρά τη χαμηλή παραγωγή του, να έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Energean προβληματίζονται έντονα για την καθημερινή οικονομική αιμορραγία εξαιτίας του Πρίνου, ακόμη και αν αυτή μειώθηκε κάπως σε σχέση με τις ζημίες που καταγράφονταν πριν από τρεις μήνες. Οι άνθρωποι της εταιρείας, επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξουν τάχιστες λύσεις ώστε να παραμείνει ανοιχτό το παράθυρο των ευκαιριών, επειδή θα ήταν «παράλογο επιχειρηματικά να συνεχιστεί μια τόσο ζημιογόνος δραστηριότητα».

Σε ερώτηση του energia.gr για ποιο λόγο είχε αρχικά διαρρεύσει πως η πρόταση της εταιρείας προς τα υπουργεία, αναφερόταν σε ένεση ρευστότητας ύψους 50 εκατ. ευρώ, η απάντηση ήταν πώς αυτό το ποσό προέκυψε με τη λογική ότι περίπου τόσα είναι τα χρήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η επένδυση στο κοίτασμα Έψιλον, το οποίο θεωρείται το Α και το Ω για τη συνέχεια, ώστε να μπορέσει ο Πρίνος να «τρέξει», για άλλα 15 χρόνια.

Ωστόσο, συνέχισε η ίδια πηγή, απαιτούνται και κεφάλαια για να συνεχιστεί η καθημερινή λειτουργία του, έως ότου προστεθεί το Έψιλον, αυξηθεί η παραγωγή και σταθεροποιηθεί η κατάσταση, οπότε «θα είναι λιγότερο δύσκολο να πετύχει κανείς χρηματοδοτήσεις από τράπεζες, ειδικά αν μπει στο μπροστά και το πρασίνισμα που περιελάμβανε το σχέδιο, δηλαδή, η ανάγκη μείωσης των εκπομπών ρύπων που αυτή τη στιγμή, αν δεν είναι το αποκλειστικό, είναι, τουλάχιστον, το βασικό κριτήριο για τις χρηματοδοτήσεις. Έχουμε λοιπόν την ελπίδα πως αν κινηθούν όλα γρήγορα και ξεκινήσει η παραγωγή από το νέο κοίτασμα, στα τέλη του 2021 θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια από μόνοι μας, όπως κάναμε τόσα χρόνια στο παρελθόν.»

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε για άλλη μια φορά τα βασικά σημεία του business plan που κατέθεσε η εταιρεία:

· Επενδυτικές ανάγκες της τάξης των 75 εκατ. ευρω για την διετία 2020-2021.

· Επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον με την επανέναρξη της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις. H υπό κατασκευή εξέδρα Lamda που προορίζεται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον

· Συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο.

· Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.

· Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.

· Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτυργικού κόστους.

· Προώθηση της επένδυσης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενης εξέδρας «Κάππα».

· Διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, και με διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr