Έχει αναλυθεί εκτενώς τους τελευταίους μήνες από το Energia.gr η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ηλεκτρισμού εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, που σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων και από την πτώση της ενεργειακής ζήτησης. Τους προηγούμενους μήνες η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας ανακοινώσανε μια σειρά μέτρα εκπτωτικού χαρακτήρα προς τους καταναλωτές, τα οποία λήγουν στις 26 Ιουνίου.

Όμως το αργότερο την επόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος των εκπτώσεων που εφαρμόστηκαν από τις 26 Μαρτίου θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ θα υπάρξουν και καινούργια μέτρα.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η ΔΕΗ συνεχίζει το εκπτωτικό της πρόγραμμα σε αντίθεση με τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι έχουν σταματήσει τα προγράμματα τους πριν ένα μήνα. Επισημαίνουν από την άλλη, πως η εταιρεία κατάφερε να μην έχει μεγάλες απώλειες στις εισπράξεις και σε αυτό το δεδομένο έπαιξαν ρόλο οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Υπενθυμίζεται, πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο μια σειρά από μέτρα: δωρεάν πάγιο για όλους, έκπτωση 5 ευρώ σε πελάτες που πληρώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και σε καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh. Οι κινήσεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο όπου αρκετές κοινωνικές κατηγορίες, όπως άνεργοι και επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν οικονομικά και στόχος μεταξύ άλλων ήταν να ανασχεθεί ένα ρεύμα ανεξόφλητων λογαριασμών. Παράλληλα, η εταιρεία προσπαθεί να ενισχύσει την ρευστότητά της. Ενδεικτική των προθέσεων αυτών είναι η κίνηση, της τιτλοποίησης μέρους των ανεξόφλητων λογαριασμών. Πληροφορίες θέλουν την JP Morgan να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για ένα πακέτο που θα αποφέρει έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία που καταγράφεται στην αγορά του ηλεκτρισμού. Είναι γεγονός πως η πανδημία προκάλεσε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στη χώρα μας σημειώθηκε μια μεγάλη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκε μείωση 3,8%, ενώ η μείωση για τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019 ήταν 9,8%. Αντιθέτως, ανοδικά κινείται τις τελευταίες ημέρες η ΟΤΣ. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ  η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου και 21 Ιουνίου ανήλθε στα €35,55/MWh, αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 3,43% από τη μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας.

Πάντως πηγές της αγοράς διευκρινίζουν πως με ενδιαφέρον αναμένεται η στήριξη που θα έχουν οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας από την πολιτεία, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστεί η κίνηση των εισπράξεων. Μεγάλο άλλωστε ερώτημα αποτελεί το πόσο θα επηρεαστεί η «βαριά» οικονομία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός.