Πρόσωπο της επικαιρότητας ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bernad Looney, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την δύσκολη αποστολή να κάνει την πετρελαϊκή εταιρεία …πράσινη. Το έργο του είναι ιδιαίτερα δύσκολο αλλά έχοντας πολλά χρόνια στη εταιρεία και σε πολλές θέσεις ευθύνης ξέρει πώς να προχωρήσει σε αυτή τη μετάβαση. Ο Bernard Looney έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2020. Αναγνωρίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο ως το σωστό άτομο για να προωθήσει 

την BP και να επιτύχει τους στόχους της εταιρείας. Είχε προηγουμένως διευθύνει την επιχείρηση Upstream της BP από τον Απρίλιο του 2016 και είναι μέλος της εκτελεστικής ομάδας διαχείρισης της εταιρείας από τον Νοέμβριο του 2010.

Ως διευθύνων σύμβουλος, Upstream, ο Bernard Looney ήταν υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP παγκοσμίως. Το τμήμα Upstream απασχολεί περίπου 17.000 άτομα που δραστηριοποιούνται σε σχεδόν 30 χώρες και παράγει περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμο πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα.

Ως διευθύνων σύμβουλος της BP Upstream, ο Bernard Looney επέβλεψε βελτιώσεις τόσο στις διαδικασίες όσο και στις προσωπικές επιδόσεις ασφάλειας και πέτυχε αύξηση της παραγωγής κατά 20%.

Έχει οδηγήσει την πρόσβαση σε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μαυριτανίας και της Σενεγάλης, βαθμολόγησε το χαρτοφυλάκιο με την απόκτηση χερσαίων περιουσιακών στοιχείων από την BHP Billiton και την προτεινόμενη πώληση της επιχείρησης της Αλάσκας, και δημιούργησε καινοτόμα νέα επιχειρηματικά μοντέλα όπως η Aker BP στη Νορβηγία.

Ο Bernard Looney ενθάρρυνε την BP να ηγηθεί της βιομηχανίας σε μεθόδους ανίχνευσης μεθανίου, καθώς και να οδηγήσει σε βιώσιμες μειώσεις εκπομπών σχεδόν 3 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2 τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Upstream, ο Bernard έκανε σημαντικές βελτιώσεις  και σε θέματα ισότητας με την κορυφαία περιφερειακή ηγετική ομάδα να αποτελείται στο ένα τρίτο από γυναίκες, όπως και το ένα τρίτο σε ΗΠΑ / ΗΒ.

Σε προηγούμενους εκτελεστικούς ρόλους του Upstream, ήταν υπεύθυνος για όλη την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργεί από την BP σε όλο τον κόσμο και για όλες τις δραστηριότητες γεώτρησης και μεγάλου έργου της BP. Ηγήθηκε της δημιουργίας κεντρικών γεωτρήσεων και λειτουργιών έργων μετά το ατύχημα του Deepwater Horizon.

Ο Bernard εντάχθηκε στην BP το 1991 ως μηχανικός γεώτρησης και εργάστηκε σε επιχειρησιακούς ρόλους στη Βόρεια Θάλασσα, το Βιετνάμ και τον Κόλπο του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένου του μηχανικού γεωτρήσεων στην ανακάλυψη του γίγαντα του πεδίου Thunder Horse. Μετά από μια περίοδο στην BP Αλάσκα, έγινε επικεφαλής του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, εργαζόμενος απευθείας για τους διευθύνοντες συμβούλους της BP Λόρδος Μπράουν και στη συνέχεια τον Τόνι Χέιγουαρντ.

Ιρλανδός πολίτης, ο Bernard Looney  με πτυχίο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το University College Dublin. Αργότερα, το 2005, απέκτησε MS στη Διοίκηση από το Stanford Graduate School of Business.

Ο Bernard Looney είναι συνεργάτης της Royal Academy of Engineering, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ενέργειας και είναι επίσης μέντορας στο Εκτελεστικό Πρόγραμμα FTSE 100 Cross-Company Mentoring.