Στα 108,4 δισ. δολάρια έχουν ήδη φθάσει τα ομόλογα κορωνοϊού, τα οποία έχουν από την αρχή της χρονιάς εκδώσει διεθνείς οργανισμοί, τράπεζες ανάπτυξης και επιχειρήσεις, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που συγκέντρωσε το Βloomberg

Οι επιχειρήσεις της Κίνας έχουν εκδώσει συνολικά τα περισσότερα ομόλογα πανδημίας, ύψους 48,3 δισ. δολαρίων. Πάντως, τα πράσινα ομόλογα, με τα οποία χρηματοδοτούνται αντιρρυπογόνα έργα, μειώθηκαν στην αρχή της πανδημίας. Τώρα δίνεται έμφαση και σε αυτά και σε όσα συνδράμουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Παράλληλα, οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως οι ΒΡ, Τotal και Royal Dutch Shell, περιορίζουν τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και περιφρουρούν την έκθεσή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ώρα που οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι μένουν αμετακίνητοι στα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα Bank οf America εξέδωσε ομόλογο τον Μάρτιο, ενόσω ο ιός εξαπλωνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, είναι μια τράπεζα η οποία έχει εμπειρία σε τίτλους με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, από την έκδοση τέτοιων ομολόγων έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 8 δισ. δολάρια. Αλλα συναφή ομόλογα ήταν αυτά της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, που της απέφεραν 1,25 δισ. ευρώ και αφορούσαν δράσεις βιωσιμότητας, κι εκείνα των 800 εκατ. δολαρίων της USAA Capital, τα οποία χρηματοδοτούν έργα και για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας μεταξύ άλλων. Επενδυτικοί όμιλοι όπως ο Nuveen and Eaton Vance management, ο οποίος ειδικεύεται στα ομόλογα χρηματοδότησης έργων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό στόχο, επισημαίνουν ότι απλώς η Bank of America έκανε την αρχή και θα την ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, οι κατεξοχήν ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, περιορίζουν σταδιακά τις επενδύσεις τους στα ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας ώς ένα βαθμό τις αντίστοιχες στην ήπια ενέργεια – και αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη. Τα σχέδια των BP, Royal Dutch Shell και Total συνάδουν με το μεγάλο σχέδιο της Ε.Ε. για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πράσινη χωρίς ανθρακικό αποτύπωμα, αναφέρει το Reuters. Ο προσανατολισμός αυτός θα συνδεθεί και με την ανάκαμψη από την πανδημία. Η ΒΡ δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της για τα 500 εκατ. δολάρια σε δράσεις χαμηλών ρύπων φέτος, αν και μείωσε συνολικά τις δαπάνες κατά 20% λόγω πανδημίας, ενώ ο επικεφαλής της Shell, Μπεν βαν Μπέουρντεν, εξέφρασε την επιθυμία να περισώσει τον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από δραστικές μειώσεις. Τέλος, η γαλλική Total, παρά τις γενικές περικοπές επενδύσεων κατά 3 δισ. στα 15 δισ. δολάρια, διατηρεί ανέπαφα κονδύλια 1,5 - 2 δισ. δολαρίων σε έργα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")