Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 υπήρξε η σημαία της νέας Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την παρουσίασή της τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο ουδείς προέβλεψε την πανδημία που έμελλε να έρθει, ούτε και τις σοβαρότατες επιπτώσεις της που τώρα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Στα τέλη Απριλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανήλθε στο θέμα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της για την υλοποίηση της εν λόγω Συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «θα είναι ο κινητήριος μοχλός μας για την ανάκαμψη».

 

«Καθώς τώρα σχεδιάζουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην εργασία μας και να επενδύσουμε δισεκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, θα πρέπει να αποφύγουμε να επιστρέψουμε στις παλιές, ρυπογόνες συνήθειες», δήλωσε ο ντερ Λάιεν. «Αντ΄ αυτού, πρέπει να επιστρέψουμε καλύτεροι από αυτήν την πανδημία», πρόσθεσε. «Χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως πυξίδα, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση αυτής της πανδημίας σε ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τις οικονομίες μας διαφορετικά και να τις κάνουμε πιο ανθεκτικές», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. «Μπορούμε να κάνουμε την κοινωνία μας και τον πλανήτη μας πιο υγιή επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας καθαρά αυτοκίνητα, ανακαινίζοντας τα σπίτια μας και καθιστώντας τα ενεργειακά αποδοτικά. Αγοράζοντας βιώσιμα τρόφιμα, επαναχρησιμοποιώντας υλικά  αντί να τα πετάμε ή να παράγουμε χάλυβα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Αυτή είναι η ουσία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», κατέληξε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι ο οποίος τόνισε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι είναι σημαντικό «να αποσαφηνίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και για ποια ανάκαμψη μιλάμε. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την πράσινη Συμφωνία, ούτε μια πιο ψηφιακή Ευρώπη. Αυτό θα δώσει τον τόνο στις συζητήσεις». Η πρόθεση υπάρχει όπως και η καλή διάθεση. Ωστόσο το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα βρουν και άξιους  συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την συνεργασία των κρατών μελών, οι εκκλήσεις αυτές δεν θα γίνουν ποτέ πράξη.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο Βερολίνο, το οποίο αναλαμβάνει  την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο. Αν  και δηλώνει έτοιμο να ηγηθεί της προσπάθειας  μιας πράσινης ανάκαμψης, είναι γεγονός ότι μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την αναδιοργάνωση των προτεραιοτήτων της προεδρίας, αναγνωρίζοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός είναι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρωχημένος. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, «η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει ασφαλώς αποφασιστικά την προεδρία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θέματα όπως η πολιτική για το κλίμα, η ψηφιακή μετάβαση και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο, τα οποία είχαν τεθεί αρχικά ως κεντρικά στην ατζέντα, θα παραμείνουν στο επίκεντρο, μαζί με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το θέμα του πολυετούς οικονομικού πλαισίου της ΕΕ. «Κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας θα τεθεί και το ερώτημα, σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο και καλύτερα», ανέφερε. Είναι πάντως βέβαιο ότι η «κορωνο-προεδρία», όπως έχει περιγράψει την γερμανική προεδρία ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, θα περιοριστεί σημαντικά, σε σχέση με την φιλόδοξη αρχική της ατζέντα.

Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε  ότι μια αναβολή του σχεδίου της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θα ήταν «τραγικό σφάλμα». «Όλοι συνειδητοποιούμε ότι θα είναι μια πολιτική και πολιτιστική μάχη τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Επίτροπος κατά τη διάρκεια ακρόασης μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας. «Σε πολιτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο, θα έχουμε ισχυρές διαφωνίες που θα λένε ότι μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού, δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για την Πράσινη Συμφωνία, ότι θα πρέπει να μιλήσουμε γι 'αυτή σε δέκα χρόνια», προειδοποίησε. «Νομίζω ότι θα ήταν ένα τραγικό λάθος», κατέληξε ο ίδιος.

Λίγα λόγια για την κα. Μίρνα Νικολαϊδου, Δημοσιογράφο

Η Μύρνα Νικολαϊδου είναι επικεφαλής του εξωτερικού δελτίου της Εφημερίδας Εστίας. Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Εξειδικεύεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό ρεπορτάζ τα τελευταία 15 χρόνια και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα όπως το Euractiv.