Το πρόβλημα με τα χρέη αρκετών ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυση του. Πρόσφατα έκρουσε το καμπανάκι και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ των περιφερειαρχών, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα αναφέρθηκε στα χρέη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ που φθάνουν τα 7 εκατ. ευρώ τόσο στον ΤΟΕΒ Παμίσου, όσο και στους 13 ΤΟΕΒ Αργολίδας. 

 

Ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, κατέθεσε την πρόταση της ένωσης περιφερειών για τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. «Οι διακόπτες πρέπει να σηκωθούν τώρα! Η ΔΕΗ, όπως αντιμετώπισε την περίπτωση των οφειλών των εταιρειών ύδρευσης κατανοώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, έτσι πρέπει να αντιμετωπίσει και την περίπτωση των ΤΟΕΒ, καθώς και το αρδευτικό νερό είναι κοινωνικό αγαθό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών είναι έντονο σε αρκετούς ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ να προχωρά σε διακοπές ρεύματος στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κατοχής, Μεσολογγίου και Λεσινίου. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης πως οι εργαζόμενοι των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας αναφέρουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, ότι «για περισσότερα από 50 χρόνια, η ΔΕΗ εγκαθιστώντας τρία από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας στην Αιτωλοακαρνανία, κερδίζει εκατομμύρια κάθε χρόνο από την εκμετάλλευση των υδάτων, και αντί να είναι ανταποδοτική στην κοινωνία και στους αγρότες, μπαίνει εμπόδιο στον πρωτογενή τομέα καταστρέφοντας καλλιέργειες και το μόχθο χιλιάδων οικογενειών. Χωρίς νερό, δεν δύναται να υπάρξουν οργανωμένες καλλιέργειες και επομένως αγροτική ανάπτυξη και οικονομία». Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων λύσεων που να συνδυάζουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ένα από τα ελπιδοφόρα παραδείγματα είναι η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων  στο Βελβεντό της Κοζάνης ισχύος 1,9 MW, ο οποίος έχει προσφέρει μια ανάσα στους αγρότες της περιοχής.

Την ίδια ώρα συνεχίζει να κερδίζει έδαφος η ιδέα ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων και στους δήμους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Καλαμάτας με ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας να είναι τόσο ο δήμος όσο και τα νομικά του πρόσωπα. «Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και η διάχυση του πνεύματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι μέρος των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενός φαινομένου που εξελίσσεται ραγδαία και συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη και της ζωής σε αυτόν» ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.