Hornsea One: Το Ην. Βασίλειο Δείχνει το Δρόμο για την Απανθρακοποίηση της Ηλεκτροπαραγωγής

Hornsea One: Το Ην. Βασίλειο Δείχνει το Δρόμο για την Απανθρακοποίηση της Ηλεκτροπαραγωγής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 20 Μαΐου 2020 - 17:57

Η δανέζικη Ørsted που εγκαινίασε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο το 1991, ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο ανάλογο έργο στον κόσμο, εντός του έτους που διανύουμε. Πρωτοπόρος στην παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας υπεράκτιας, η Ørsted, με αυτό το νέο έργο αφήνει πίσω της τον ανταγωνισμό. Το  Hornsea Project One βρίσκεται αναπτυγμένο στα ανοικτά των ακτών του Yorkshire 

στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλύπτει 407 τετρ. χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 174 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 1,2 γιγαβάτ, που αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών.

Το Hornsea One αποτελεί την ιδανική απάντηση διεθνών κυβερνήσεων και οργανισμών στις ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αυξανόμενο αντίκτυπο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το πρόβλημ που δημιουργεί η εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Υπό αυτή την έννοια έργα μεγάλης κλίμακας, όπως είναι το Hornsea One θα αποδειχθούν καίριας σημασίας για την επιτυχία της απαραίτητης αλλαγής.

Το ταξίδι του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε το 2010, 10 χρόνια πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσής του, ενώ έως το 2016, είχαν ξεκινήσει ήδη οι κατασκευαστικές εργασίες στο χερσαίο τμήμα που ολοκληρώθηκαν το 2019.

Το Hornsea Project One αποτελεί το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα ανάλογα έργα αυτού του βεληνεκούς που κατασκευάζονται ανοικτά της ανατολικής ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Βόρεια Θάλασσα. Τα έργα θα περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή, σε σύγκριση με παλαιότερες εγκαταστάσεις. 

Η σημασία αυτών των τεσσάρων έργων είναι ότι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ισχύ που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Θα προκαλέσει μια αλλαγή στην ευρεία υιοθέτηση των ΑΠΕ και θα δείξει σε άλλες χώρες πώς η αιολική ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα. Το Hornsea Two που ακολουθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022, θα παράγει ακόμη περισσότερη ισχύ από το Hornsea One, παρέχοντας ικανή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες περισσοτέρων του 1,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Το Hornsea Three θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος, σε σημείο ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τέλος, το Hornsea Four, που βρίσκεται στη φάση της μελέτης, θα ολοκληρώσει το γιγαντιαίο αυτό πρόγραμμα μετά το 2025 όταν και προβλέπεται να διαθέτει συνολική ισχύ της τάξης των 6 γιγαβάτ!

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Η Ørsted έχει διαθέσει μεγάλο τμήμα του τεχνολογικού οπλοστασίου της στο Hornsea One, δημιουργώντας ένα αιολικό πάρκο που θεωρείται πρότυπο για ανάλογα έργα στο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό των προκλήσεων που ορθώνει η δανέζικη εταιρεία στον ανταγωνισμό, το γεγονός κάθε μία από τις 174 ανεμογεννήτριες που θα αναπτυχθούν στη θαλάσσια αυτή περιοχή, θα έχει ύψος 190 μέτρων! Εκτός του ότι είναι, εκ προοιμίου, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το έργο θα χρησιμοποιήσει επίσης το μακρύτερο καλώδιο εξαγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υψηλής τάσης, στον πλανήτη, με μήκος πάνω από 900 χιλιόμετρα, ώστε να διοχετεύσει ενέργεια στο εθνικό δίκτυο.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις σταθμούς παραγωγής αιολικής ενέργειας, δύο πλατφόρμες διαμονής, πέντε υποσταθμούς HVAC και έναν υποσταθμό αντιδραστικής αντιστάθμισης HVAC, ενώ στην ξηρά, υπάρχει ένας υποσταθμός, υπόγεια καλώδια και άλλα κτιριακά συγκροτήματα.

Το έργο Hornsea One σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στα χρονικά της χρήσης ενέργειας από την ανθρωπότητα. Είναι ενδεικτικό των αλλαγών που το συνοδεύουν, ότι πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μια μνημειώδη μεταβολή στις συνήθειες κατανάλωσης ενέργειας. Για πρώτη φορά από τη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, από ορυκτά καύσιμα, στη χώρα, το 1882, το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές. Τα μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμα έργα όπως το Hornsea One, θα συμβάλουν στη διαχείριση αυτής της στροφής, παρέχοντας επαρκή ενέργεια που θα καλύπτει την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση. Χωρίς φιλόδοξα έργα όπως αυτά, η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα έχει το εύρος που οραματίζονται οι εμπνευστές της Ενεργειακής Μετάβασης.

Δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, μαζί με την κατανάλωση ενέργειας, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, η ενεργειακή ζήτηση προβλέπεται να εκτιναχθεί. Καθώς το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη δεν περιλαμβάνει την χρήση μη ανανεώσιμης ενέργειας, τα νέα έργα που εκμεταλλεύονται αχανείς ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ και το Hornsea One αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα νέα αιολικά πάρκα που έχουν αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν ώστε οι ανανεώσιμες πηγές να ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα, ένα ιστορικό σημείο καμπής στην ιστορία της ενέργειας, βοηθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να πλησιάσει στην επίτευξη του στόχου του για εκπομπές μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα, ποσοστό υψηλότερο από το 40% της χρήσης ενέργειας στη χώρα, κατέχοντας το υψηλότερο μερίδιο. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από μια δεκαετία, το περίπου 80% της συνολικής ενέργειας στην Βρετανία, παρήχθη από ορυκτά καύσιμα!

Με τα εργοστάσια άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν προγραμματιστεί να διακόψουν πλήρως  τη λειτουργία τους έως το 2025, έργα όπως το Hornsea One θα συμβάλουν αποφασιστικά στην μετάβαση της χώρας σε ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση μια ενεργειακή μετάβαση αυτής της κλίμακας θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις και για το λόγο αυτό εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι χρειάζονται, παράλληλα, και κρατικές χρηματοδοτήσεις.