Όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα ερωτήματα για τον ρόλο της Κίνας στην εξέλιξη της πανδημίας. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται από δύσπιστες έως και επικριτικές όσον αφορά τους κινέζικους χειρισμούς. Αποκορύφωμα υπήρξε το ψήφισμα που συνέταξε η ΕΕ κατά την γενική συνέλευση του ΠΟΥ  -και στήριξαν πάνω από 100 χώρες- το οποίο ζητά την διεξαγωγή «αμερόληπτης, ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης αξιολόγησης της συντονισμένης από τον ΠΟΥ διεθνούς υγειονομικής αντίδρασης στην Covid-19». 

Αν και το ψήφισμα δεν αναφέρεται ρητώς στην Κίνα, είναι κοινή πεποίθηση ότι το Πεκίνο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις όπως το ίδιο θα κληθεί να πράξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, του οποίου επίσης τα εξαιρετικά αδύναμα αντανακλαστικά έχουν προκαλέσει πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

Την Δευτέρα o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τα αυτονόητα: Ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για τη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης το συντομότερο δυνατόν. Υποσχέθηκε δε διαφάνεια και λογοδοσία. Ειδικά το τελευταίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι το λιγότερο που οφείλει  να πράξει η διεθνής κοινότητα είναι να αναζητήσει τις αιτίες αλλά και να αποδώσει ευθύνες όπου κι αν αναλογούν για τους πάνω από 315.000  θανάτους που προκάλεσε η ραγδαία εξάπλωση του ιού παγκοσμίως. Η Κίνα πάντως δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί και δεσμεύθηκε για τη διάθεση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια διετία προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της COVID-19. Ανέφερε ακόμη ότι τα όποια εμβόλια παρασκευαστούν από την Κίνα θα διατεθούν για το κοινό συμφέρον.

Η νέα επίθεση..αγάπης της Κίνας σίγουρα δεν είναι τυχαία. Η διπλωματία της μάσκας που πρώτη είχε εγκαινιάσει όταν στην Ιταλία πέθαιναν εκατοντάδες χιλιάδες είναι πλέον ξεπερασμένη, ενώ τα αρνητικά δημοσιεύματα για το Πεκίνο συνεχώς αυξάνονται. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κατηγορίες για προσπάθεια της Κίνας να χειραγωγήσει τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και η σοβαρή αυτή καταγγελία ξεπερνάει τις γραφικότητες του Τραμπ. Σύμφωνα με  έκθεση της CIA,  που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα,  η Κίνα προσπάθησε να εμποδίσει τον ΠΟΥ  από το να σημάνει συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που το Πεκίνο συγκέντρωνε ιατρικό εξοπλισμό από όλον τον κόσμο. Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, μειώθηκαν οι εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.

Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη έκθεση που περιλαμβάνει τέτοιες σοβαρές κατηγορίες. Η άλλη έρευνα διενεργήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και δημοσιεύθηκε από το Der Spiegel.  Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) κατέληξε και αυτή σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά της CIA.   Όπως αναφέρει, στις 21 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping ζήτησε από τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, να αποσιωπήσει πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να καθυστερήσει μια προειδοποίηση πανδημίας. Αν και ο ΠΟΥ το διέψευσε, δεν απάντησε στην ερώτηση για το αν Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν οποιαδήποτε προσπάθεια να καθυστερήσουν ή να αλλάξουν την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού αναφορικά με την πανδημία. Σύμφωνα με την BND έτσι χάθηκαν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για την καταπολέμηση του ιού παγκοσμίως

Η Κίνα έχει επικριθεί εντόνως από τα δυτικά ΜΜΕ για τον αρχικό χειρισμό της επιδημίας στην Γουχάν, όταν κυβερνητικοί παράγοντες είχαν απαγορεύσει στους τοπικούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Εξίσου όμως ενδιαφέρουσες είναι και οι μαρτυρίες Γάλλων και Ιταλών αθλητών, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στους στρατιωτικούς  Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γουχάν τον Οκτώβριο του 2019. Υπάρχουν αναφορές για αθλητές που ασθένησαν με συμπτώματα που θυμίζουν αυτά του Covid-19. Ο Ιταλός πρωταθλητής της ξιφασκίας, Ματέο Ταλιαρόλ δήλωσε στην La Stampa ότι «όλοι αρρωστήσαμε και οι έξι που ήμασταν στο δωμάτιο». «Είχα πυρετό και βήχα για περίπου τρεις εβδομάδες και τα αντιβιοτικά δεν έκαναν τίποτα. Στη συνέχεια κόλλησα τον γιο και τη σύντροφό μου. Δεν είμαι γιατρός, αλλά τα συμπτώματα δείχνουν να μοιάζουν με εκείνα του Covid-19», ανέφερε. Η Γαλλίδα Ελοντί Κλουβέλ, πρωταθλήτρια στο πένταθλο, ρωτήθηκε εάν ανησυχεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας και απάντησε «όχι γιατί νομίζω και εγώ και ο Βαλεντίν (ο σύντροφός της και επίσης αθλητής) έχουμε ήδη περάσει την Codiv-19» και συνέχισε λέγοντας «Ήμασταν στη Γιουχάν στα τέλη Οκτωβρίου και μετά αρρωστήσαμε όλοι. Ο Βαλεντίν έχασε τρεις ημέρες προπονήσεων. Εγώ είχα συμπτώματα που δεν είχα ξανά. Πολλοί αθλητές τη Στρατιωτική Ολυμπιάδα αρρώστησαν σοβαρά. Πρόσφατα μιλήσαμε με έναν στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος μας είπε νομίζω ότι είχατε τον ιό γιατί πολλοί από την αντιπροσωπεία ασθένησαν». Σύμφωνα με το Bfmtv κανένας από τους αθλητές δεν ελέγχθηκε από τον γαλλικό στρατό, ενώ γιατροί εκτιμούν ότι ο ιός μπορεί να ήρθε στην Ευρώπη πολύ πριν από τον Δεκέμβριο, δηλαδή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.