Aφιέρωμα Energia.gr: «COVID 19 και οι Προοπτικές του Ενεργειακού Τομέα για την Μετά την Κρίση Περίοδο»

Aφιέρωμα Energia.gr: «COVID 19 και οι Προοπτικές του Ενεργειακού Τομέα για την Μετά την Κρίση Περίοδο»
energia.gr
Τετ, 29 Απριλίου 2020 - 16:39

Καθώς η όλη συζήτηση στον ενεργειακό χώρο επικεντρώνεται σήμερα  στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού κυρίως στην οικονομία, ως αποτέλεσμα της κατάρευσης της ζήτησης, στον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στις εταιρείες και στην λειτουργία της αγοράς γενικότερα, απουσιάζει η εξέταση των προοπτικών για την μετά την  κορωνοϊό εποχή. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει τώρα το Αφιέρωμα του Energia.gr

Με σκοπό να συζητηθούν και εξετασθούν όλες οι πτυχές του νέου ενεργειακού και γεωπολιτικού τοπίου που θα προκύψει στην μετά κορωνοϊό εποχή, το Energia.gr οργάνωνει το παρόν διαδικτυακό αφιέρωμα όπου ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, παράγοντες του ενεργειακού χώρου, ακαδημαϊκοί και ερευνητές  από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταθέτουν τις απόψεις τους.

Ενώ εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα και έκδηλη ανησυχία για το πως τελικά θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα, είναι εύλογη η ανησυχία των ενεργειακών επιχειρήσεων για την διαχείριση μιας αγοράς τα χαρακτηριστικά της οποίας αλλάζουν ημέρα με την ημέρα, αλλά και για το πώς θα κινηθούν μελλοντικά και τι προσαρμογές θα υποχρεωθούν να κάνουν προκειμένου να επιβιώσουν, πόσω μάλλον να αναπτυχθούν. Παρά την καταθλιπτική εικόνα που εκπέμπει αυτή την περίοδο η οικονομία και η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει την ενέργεια, υπάρχουν ακτίνες φωτός εάν μπορέσουμε να δούμε με ψυχραιμία το τι θα ακολουθήσει με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την δειλή επιστροφή σε πλέον ομαλές συνθήκες.

Αυτό που κατά την  εκτίμησή μας πρόκειται να συμβεί είναι μια κλιμακούμενη ανάκαμψη της ζήτησης χωρίς όμως να μπορούμε με βεβαιότητα να προσδιορίσουμε το πότε και το εάν αυτή θα επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση (βλέπε επίκαιρη δημοσκόπηση για αυτό το θέμα στο Energia.gr) Αναμφίβολα  θα υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας  και σταδιακή αύξηση της ζήτησης αλλά με πολλά ερωτηματικά- που ήδη τα θέτει η βιομηχανία-για το εάν το πολυδιαφημισμένο Green Deal της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοσθεί κατά γράμμα, αγνοώντας τα νέα δεδομένα, ή θα πρέπει να υπάρξει μία αναπροσαρμογή ώστε να ληφθεί υπ’ όψη η νέα πραγματικότητα.

Η πολυπόθητος επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την τραυματική εμπειρία του κορωνοϊού, η μερική ή ολική αποκατάσταση της ζήτησης σε συνδυασμό με την «Ενεργειακή Μετάβαση» καθορίζουν το νέο επιχειρηματικό τοπίο του ενεργειακού τομέα το οποίο μάλιστα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και δράση.

Η περαιτέρω ψηφιοποίηση των ενεργειακών λειτουργιών και υπηρεσιών, η ανάπτυξη και εμβάθυνση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητα ιδιαίτερα στα κτίρια, η ηλεκτροκίνηση, το υδρογόνο, συστήματα CCS/CCU για την διαχείριση των εκπομπών, η εισαγωγή νέου τύπου και πλέον οικονομικών και ευέλικτων πυρηνικών αντιδραστήρων (modular nuclear reactors), καθώς η αξιοποίηση των αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα, συνοψίζουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά δε το φυσικό αέριο και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων, η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, και για λόγους οικονομικής και εθνικής ασφάλειας,  να άρει τις  όποιες επιφυλάξεις της την στιγμή που η χώρα πολύ συνειδητά έχει επιλέξει το φυσικό αέριο ως το βασικό καύσιμο μετάβασης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο βιώνουμε ιστορικές στιγμές στην οικονομία αλλά και στην ενέργεια. Καλά εδραιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές ετών διαλύονται καθημερινά με συνολικό και ακαριαίο τρόπο. Η επόμενη ημέρα θα είναι οπωσδήποτε διαφορετική χωρίς να μπορούμε αυτή την στιγμή να είμαστε βέβαιοι για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση.

Πιστεύω ότι το παρόν αφιέρωμα του Energia.gr, με την συμμετοχή μερικών από τους πλέον γνωστούς και καταξιωμένους παράγοντες του ενεργειακού τομέα, θα συμβάλλει με τον τρόπο του ώστε να διευρυνθεί η συζήτηση και ο προβληματισμός καθώς και η ανάδειξη νέων ιδεών.

 

Κωστής Σταμπολής

Αθήνα, 29 Απριλίου 2020