Αλεξανδρούπολη: Τηλεθέρμανση στην Τραϊανούπολη – Μελέτες για Ακόμα Δύο Έργα και Σχέδια για Ενεργειακή Κοινότητα

Αλεξανδρούπολη: Τηλεθέρμανση στην Τραϊανούπολη – Μελέτες για Ακόμα Δύο Έργα και Σχέδια για Ενεργειακή Κοινότητα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 14 Απριλίου 2020 - 08:00

Τα τελευταία χρόνια στην Αλεξανδρούπολη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με τη συνδρομή του Δήμου, καθώς σχεδιάζονται έργα τα οποία μπορούν να προσφέρουν, όπως αναφέρει στο energia.gr o πρώην αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και νυν δημοτικός σύμβουλος κ.  Γιάννης Φαλέκας, φθηνή γεωθερμική ενέργεια στους πολίτες

Εκτός από την κατασκευή του θερμικού σταθμού στο Δήμο Τραϊανούπολης υπάρχουν μελέτες για ακόμα μια τηλεθέρμανση στην περιοχή, όπως και στην περιοχή των Φερών. Ειδικότερα, χάρη στην επιμονή του πρώην αντιδημάρχου Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων παίρνει σάρκα και οστά το έργο της κατασκευής θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης στο Δήμο Τραϊανούπολης.

Όπως εξηγεί στο energia.gr ο νυν δημοτικός σύμβουλος της Αλεξανδρούπολης, «ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο ξεκίνησε το 2018, ωστόσο η διαδικασία καθυστερούσε λόγω των ενστάσεων μεταξύ των κατασκευαστικών εργοληπτικών εταιρειών». Το ΣτΕ έδωσε τελικά τέλος σε αυτή τη διαμάχη το περασμένο φθινόπωρο. Τελευταία πράξη, οι υπογραφές που έπεσαν μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της αναδόχου κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, ο εργολάβος μετά την πρωτομαγιά ξεκινά την κατασκευή και μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα έχει ολοκληρώσει το έργο. Υπενθυμίζεται πως το έργο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ και ισχύος 10 MW  θα καλύψει τις ανάγκες σε τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές, καθώς και 16 δημοτικών κτιρίων. «Θα μπορεί πλέον όποιος επιθυμεί να έχει φθηνή γεωθερμική ενέργεια για όλες τις χρήσεις» εξηγεί ο κ. Φαλέκας, αναφερόμενος στις πιέσεις που έγιναν για να υπάρξουν προγράμματα στήριξης. Να δίνεται η δυνατότητα, όπως είπε «να επιδοτούνται για παράδειγμα θερμοκήπια με χρήση γεωθερμική για να γίνουν επιτέλους στην Ελλάδα οι παραγωγικές επενδύσεις».

Συνολικά, όμως στην περιοχή σχεδιάζονται ακόμα δύο τηλεθερμάνσεις, που θα αλλάξουν την ενεργειακή εικόνα της περιοχής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, το ένα αφορά ακόμα μια καινούργια γεώτρηση για τηλεθέρμανση ισχύος 10MW για συνολικά 3.000 κατοίκους 6 χωριών της Τραϊανούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 10-12 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, αφορά το έργο της  τηλεθέρμανσης στην περιοχή των Φερών, για το οποίο επίσης υπάρχουν μελέτες και θα τροφοδοτείται από το σταθμό συμπίεσης του TAP. Το έργο προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης των Φερών και 5 οικισμούς, συνολικής ισχύος 35MW ενώ έχει παραδοθεί στη ΡΑΕ η μελέτη για την αδειοδότηση του έργου. Αυτά τα δύο έργα είναι στο χέρι της τωρινής δημοτικής αρχής να τα ολοκληρώσει.

Τέλος, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης μετέχουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και φαίνεται πως μετά από μια περίοδο στασιμότητας θα προχωρήσει.