Προς Πιθανή Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για Μείωση Παραγωγή Αργού με Συμμετοχή των ΗΠΑ

Προς Πιθανή Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για Μείωση Παραγωγή Αργού με Συμμετοχή των ΗΠΑ
energia.gr
Τρι, 7 Απριλίου 2020 - 19:40

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πιθανολογείται ότι θα συμφωνήσουν στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια, η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχει ο κορονοϊός στη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών δεν τού ζήτησε να πιέσει τους παραγωγούς αργού εντός ΗΠΑ

Ως γνωστόν, η εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19 έχει επηρεάσει δραστικά τη ζήτηση πετρελαίου, με συνέπεια τη μείωση των διεθνών τιμών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί περίπου κατά 30% ή περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ενώ την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατακλύζουν τις αγορές με επιπλέον ποσότητες πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι ο ΟΠΕΚ δεν του άσκησε πιέσεις με στόχο να σκεφτεί και να ζητήσει από τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου, τη μείωση της παραγωγής τους, ως τρόπο υποστήριξης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν τον πλησίασε με ένα τέτοιο αίτημα, αλλά όπως είπε η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ήδη μειώνεται. «Νομίζω ότι συμβαίνει αυτόματα, αλλά δεν μου το έχει ζητήσει κάποιος μέχρι τώρα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί» δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.