Την ώρα που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα, αυτή του κορονοϊού με τις αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία πρέπει παράλληλα να φέρει εις πέρας το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης. Το οποίο μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φορέων και εργαζομένων, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη για την ολοκλήρωσή του. 

Από την πλευρά τους φορείς και εργαζόμενοι τονίζουν πως την επόμενη ημέρα η ΔΕΗ θα είναι απογυμνωμένη. Να σημειωθεί βέβαια πως στο διασυνδεδεμένο σύστημα θα υπάρχει η Πτολεμαΐδα 5 τα υδροηλεκτρικά έργα, ενώ θα διαθέτει ένα δίκτυο σταθμών με φυσικό αέριο (Λαύριο, Μεγαλόπολη, Κομοτηνή, Αλιβέρι).

Σε ό, τι αφορά την τηλεθέρμανση υπάρχει ένα γκρίζο τοπίο γύρω από το μέλλον της. Στην Πτολεμαΐδα υπήρξε ένα πρόγραμμα βιομάζας οπού συμμετείχε η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας εδώ και χρόνια και υπάρχουν και εκτάσεις, ενώ στην περίπτωση της Μεγαλόπολης πληροφορίες θέλουν να μελετάται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, υπάρχει το ζήτημα με τα ανοιχτά ορυχεία που δεν μπορούν αμέσως να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ΔΕΗ θα χρειαστεί κάποια χρόνια, ενδεχομένως 5-7 για να αποκατασταθούν με το φόβο βέβαια για ένα μεγάλο διάστημα να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί κυρίως την επαγγελματική ομάδα των αγροτών είναι αυτό με τα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Το οικονομικό κραχ που θα προκύψει από την επιδημία του κορονοϊού επιβάλει να έχει το εθνικό σύστημα ενέργειας της χώρα μας ασφάλεια τονίζει στο energia.gr o περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Θανάσης Πετράκος. Υπογραμμίζει πως θα πρέπει να διεκδικήσει η χώρα μας όπως όπως άλλες χώρες της Ε.Ε δωρεάν δικαιώματα ρύπων, ενώ προσθέτει πως δεν γίνεται το εθνικό σύστημα να εξαρτάται από τις εισαγωγές. Επισημαίνει πως εάν η απόφαση της κυβέρνησης υλοποιηθεί θα αυξήσει την ήδη ακριβή κιλοβατώρα (ΚWh) στην Ελλάδα. Διότι πρώτα απ´όλα οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας οδηγούν σε αύξηση των τιμολογίων. Ο κ. Πετράκος αναφέρει πως «τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Στην Ελλάδα πριν την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είχαμε τη φθηνότερη Κιλοβατώρα στην Ε.Ε. Η Ελλάδα Το 2009 με βάση τα στοιχεία της Eurostat ήταν η 5η πιο φτηνή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικιακή κατανάλωση. Το 2019 η Ελλάδα πλέον δεν είναι στις φτηνές χώρες αλλά η τιμή του ρεύματος ανέβηκε δέκα θέσεις και πλέον η τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Έχουμε αύξηση 177% στην οικιακή κατανάλωση από το 2006 έως το 2017. Άρα, η πραγματικότητα διαψεύδει τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ότι δήθεν η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και το περίφημο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμολογίων».

Από την μεριά της η κυβέρνηση επιμένει πως η Μεγαλόπολη θα παραμείνει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και στη νέα εποχή, με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά να επισημαίνει στην επίσκεψη του στη Μεγαλόπολη, τον περασμένο Ιανουάριο, πως κομβικό ρόλο σε αυτό το στόχο θα διαδραματίσει ότι θα καταστεί εφικτό να λειτουργήσει στην πλήρη ισχύ της η Μεγαλόπολη V. Έτσι η περιοχή θα παραμείνει σημαντικό κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας, ανεφοδιάζοντας με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και την Κρήτη μέσω της «μικρής διασύνδεσης», αλλά και επιτρέποντας την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Δυτική Ελλάδα.