Ριάντ: Εντολή στην Aramco για Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου στα 13 εκατ. Βαρέλια Ημερησίως

Ριάντ: Εντολή στην Aramco  για Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου στα 13 εκατ. Βαρέλια Ημερησίως
energia.gr
Τετ, 11 Μαρτίου 2020 - 11:42

Ο πετρελαϊκός πόλεμος ανάμεσα στο Ριάντ και τη Μόσχα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας του βασιλείου να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα στα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 12 εκατ. βαρέλια, είδηση που φρέναρε την άνοδο των τιμών του αργού.

Αν και δεν διευκρίνιστηκε από πότε θα εφαρμοσθεί η αύξηση, η Aramco είχε ανακοινώσει από χθες ότι από 1ης Απριλίου θα αυξήσει την προσφορά αργού στα 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε μειώσει τις επίσημες τιμές πώλησης, σε μια κίνηση που πυροδότησε την κατάρρευση του αργού στις αρχές της εβδομάδας ( και οδήγησε σε απώλειες 25% σε μία μόλις συνεδρίαση).

Στο εκρηκτικό μίγμα στις αγορές σε μια εποχή συνθηκών υπερπροσφοράς και με τον κορωνοϊό να μειώνει την παγκόσμια ζήτηση, έρχεται να προστεθεί η προοπτική να «πλημμυρίσουν» οι αγορές με αργό. Οι πιέση στις τιμές είναι μεγάλη εξανεμίζοντας τα όποια κέρδη. Ήδη νωρίτερα το μπρεντ κατέγραφε απώλειες πάνω από 1%, υποχωρώντας κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι. 

Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας από την αρχή του έτους κυμαινόταν στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έχει όμως τη δυνατότητα να την αυξήσει σημαντικά, ενώ διαθέτει και αποθέματα εκατομμυρίων βαρελιών αργού.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής έως και 500.000 βαρέλια ημερησίως, δηλώσεις που οδήγησαν ρούβλι και ρωσικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση. 

Το Ριάντ κήρυξε «πόλεμο» μετά την κατάρρευση των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, καθώς η Μόσχα δεν συμφώνησε στην πρόταση για πρόσθετες μειώσεις στην παραγωγή, επαναφέροντας τους φόβους για επανάληψη του πετρελαϊκού σοκ του 2014.