Gasunie, Groningen Seaports και Shell Nederland Εγκαινίασαν το Μεγαλύτερο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο Υδρογόνου στην Ευρώπη

Gasunie, Groningen Seaports και Shell Nederland Εγκαινίασαν το Μεγαλύτερο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο Υδρογόνου στην Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 10 Μαρτίου 2020 - 12:31

Η κοινοπραξία Gasunie, Groningen Seaports και Shell Nederland εγκαινίασε προ ημερών το έργο NortH2 για  την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ένα μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, 3 έως 4 gigawatts το 2030, συμβάλλοντας στους στόχους της Ολλανδικής 

κυβέρνησης για το κλίμα. Επιπλέον, η κοινοπραξία φιλοδοξεί να αυξήσει την παραγωγή  σε περίπου 10 gigawatts το 2040. Η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου,αρχικά στο Eemshaven και αργότερα ενδεχομένως και στην ανοικτή θάλασσα, αναμένεται να φθάσει τους 800.000 τόνους ετησίως έως το 2040. Αυτό σημαίνει ότι θα παραχθούν περίπου επτά εκατομμύρια CO2 ανά έτος.

Το πρότζεκτ NortH2 έχει την υποστήριξη της επαρχίας Groningen και αναζητά συνεργάτες για την επέκταση της κοινοπραξίας και την υλοποίηση αυτού του έργου.

Το ανανεώσιμο υδρογόνο, που παράγεται με ΑΠΕ, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, είναι στο επίκεντρο της ολλανδικής συμφωνίας για το κλίμα και της ευρωπαϊκής πράσινης διαπραγμάτευσης. Σήμερα, η βιομηχανία χρησιμοποιεί ήδη μεγάλες ποσότητες υδρογόνου, αλλά αυτό παράγεται κυρίως από φυσικό αέριο. Η αντικατάσταση με ανανεώσιμο υδρογόνο θα συμβάλλει σημαντικά στην αποκεντροποίηση του κλάδου.

Πρώτα απ 'όλα, το NortH2 προβλέπει την κατασκευή πολύ σημαντικών αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία μπορούν σταδιακά να φθάσουν σε δυναμικότητα περίπου 10 gigawatts. Αυτό θα επαρκούσε για να καλύψει την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από περίπου 12,5 εκατομμύρια ολλανδικά νοικοκυριά. Πολλές ανεμογεννήτριες θα πρέπει να εγκατασταθούν για να το επιτρέψουν αυτό. Οι πρώτες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες το 2027 και θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ένα μεγάλο ηλεκτρολύτη στο Eemshaven, όπου η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε ανανεώσιμο υδρογόνο. Η κοινοπραξία εξετάζει επίσης τη δυνατότητα τοποθέτησης ηλεκτρολυτών στην ανοικτή θάλασσα.

Τέλος, ένα έξυπνο δίκτυο μεταφορών στις Κάτω Χώρες και στη Βορειοδυτική Ευρώπη πρέπει να παραδώσει τους 800.000 τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου κυρίως στη βιομηχανία και αργότερα ενδεχομένως και στους καταναλωτές. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει κατ 'εκτίμηση περίπου 7 εκατομμύρια εκπομπές CO2 ετησίως γύρω στο 2040. Στο έργο αυτό, η υποδομή φυσικού αερίου της Gasunie - που σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για φυσικό αέριο και φυσικό αέριο - χρησιμοποιείται επίσης για την αποθήκευση και τη μεταφορά υδρογόνου.

Όπως δήλωσε η Marjan van Loon, CΕΟ της Shell Nederland: "Μαζί, ξεκινάμε μια φιλοδοξία που θέτει τις Κάτω Χώρες στην πρωτοπορία του υδρογόνου παγκοσμίως. Επιπλέον, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ολλανδικής συμφωνίας για το κλίμα και επιταχύνει τη μετάβαση στην ενέργεια. Το έργο αυτό προσφέρει ευκαιρίες σε ολόκληρη την αλυσίδα υδρογόνου. Επιπλέον, ταιριάζει με τις φιλοδοξίες μας για τη Νέα Ενέργεια και τις φιλοδοξίες μας να βρούμε νέους τρόπους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την παροχή περισσότερης και καθαρότερης ενέργειας στο σπίτι, εν κινήσει και στη δουλειά. Για να πραγματοποιήσουμε αυτό το έργο, θα χρειαστούμε αρκετούς νέους συνεργάτες. Μαζί θα πρέπει να πρωτοπορήσουμε και να καινοτομήσουμε ώστε να συγκεντρώσουμε όλες τις διαθέσιμες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται. Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί εντόσθια, τολμηρότητα και δράση. "

Οι πρώτες ανεμογεννήτριες το 2027

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος με την έναρξη μιας μελέτης σκοπιμότητας. Εάν το αποτέλεσμα είναι επιτυχές, η κοινοπραξία ελπίζει να παράγει το πρώτο υδρογόνο μέχρι το 2027. Αυτό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις άδειες από τις κυβερνήσεις, την ανάθεση νέων θέσεων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, τις διαθέσιμες θέσεις για την εγκατάσταση / εγκαταστάσεις υδρογόνου και τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των ενδιαφερομένων μερών. Επομένως, η υλοποίηση εξαρτάται εν μέρει από τη συμβολή διαφόρων βιομηχανικών και ενεργειακών εταίρων. Οι εταίροι του NortH2 αναμένουν ότι οι αρχικές φάσεις του έργου ενδέχεται να απαιτούν ευρωπαϊκές και εθνικές επιδοτήσεις για την αποκεντροποίηση της ενέργειας.

Σύμφωνα με την Han Fennema, CEO  της Gasunie: "Οι Κάτω Χώρες κατέχουν ηγετική θέση στη στροφή προς μια οικονομία υδρογόνου. Έχουμε τη Βόρεια Θάλασσα για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, τα λιμάνια ως κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης και τα βιομηχανικά σμήνη που θέλουν να κάνουν τη μετάβαση σε πράσινα μόρια και ένα κατάλληλο δίκτυο μεταφορών. Αυτό συνδυάζεται τέλεια στη βόρεια Ολλανδία στους θαλάσσιους λιμένες του Groningen όπου πραγματοποιείται η μετατροπή στο υδρογόνο, με αποθήκευση στο Zuidwending και μια φιλόδοξη επαρχία. Εάν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα, πρέπει να διαθέτουμε εγκαίρως ευρείας κλίμακας υποδομές. Με αυτούς τους εταίρους, και ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότεροι σύντροφοι σύντομα, βοηθούμε την αγορά να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ».

Η κοινοπραξία στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι αυτή είναι η αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξης του έργου και την προσέλκυση περισσότερων εταίρων για τη δημιουργία ενός ευρύτερου συνασπισμού απαραίτητου για την επιτυχία αυτού του μεγάλου έργου. Είναι επίσης η αρχή της μελέτης σκοπιμότητας καθώς και οι συζητήσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές σχετικά με τα ρυθμιστικά και πολιτικά πλαίσια, επιτρέποντας σταθερές και θετικές επενδυτικές αποφάσεις.