«Does Energy Cause Ethnic War?»: Το νέο Βιβλίο των Μαρίκα Καραγιάννη και Ανδρέα Στεργίου

«Does Energy Cause Ethnic War?»: Το νέο Βιβλίο των Μαρίκα Καραγιάννη και Ανδρέα Στεργίου
energia.gr
Τρι, 3 Μαρτίου 2020 - 18:27

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Does Energy Cause Ethnic War?» των Μαρίκα Καραγιάννη και Ανδρέα Στεργίου, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) στις 14 Ιανουαρίου. 

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cambridge Scholars Publishing, εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ των ενεργειακών πόρων της Κασπίας Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου και των συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων στην περιοχή. Αρχίζοντας με την παρουσίαση ενός θεωρητικού πλαισίου μεταξύ ενέργειας και συγκρούσεων, οι συγγραφείς επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην πολυσχιδή αντιπαλότητα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στη ΝΑ Ευρώπη ενώ πριν καταλήξουν στο τελικό τους συμπέρασμα, αναφέρονται με λεπτομέρεια στην «αρχιτεκτονική ενέργειας και σύγκρουσης» του EastMed και της Κασπίας Θάλασσας. 

Στην παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι κ. Γ. Μανιάτης, τ. Υπουργός Ενέργειας και Αναπλ. καθ. στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κ. Μιχ. Μυριάνθης, Ενεργειακός Σύμβουλος και κ. Κων. Σταμπολής, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ που μεταξύ τους ανέλυσαν τον ρόλο της ενέργειας στην επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων στην Κασπία και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ανωτέρω αναφέρθηκαν εκτενώς στον αγωγό EastMed και στον ρόλο της Κασπίας για τον Νότιο Διάδρομο (αγωγός ΤΑΡ), projects που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της πολιτικής της για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.