Η Κίνα φαίνεται να ανακάμπτει σιγά σιγά μετά το ξέσπασμα του κορωναϊού, με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες. Εκτός από την κεντρική επαρχία Hubei, το επίκεντρο της εστίας που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωναϊού περισσότεροι από 2.600 ανθρώποι, τα νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της Κίνας φαίνεται να επιβραδύνουν.

Στις 24 Φεβρουαρίου, τέσσερις επαρχίες επανήλθαν από τα επείγοντα μέτρα. Οι όγκοι του LNG που αποστέλλονται στον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο του υπερψυγμένου καυσίμου αυξήθηκαν περίπου σε 1,4 εκατομμύρια τόνους την περασμένη εβδομάδα, από 0,5 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα δεδομένα πλοήγησης από την Refinitiv και την Kpler.

Ήταν η πρώτη εβδομαδιαία αύξηση από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Kpler.

Αυτή την εβδομάδα, οι αποστολές LNG στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, κατά περίπου 15%, σε περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνους, τους υψηλότερους εβδομαδιαίους όγκους από τις αρχές Ιανουαρίου, έδειξαν τα δεδομένα πλοήγησης από την Refinitiv.

"Η ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώριας) είναι αδύναμη, αλλά είναι σίγουρα καλύτερη από ό, τι πριν από δύο εβδομάδες", δήλωσε μια δεύτερη πηγή στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος Ξι Τζίνπινγκ προέτρεψε για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, μεγάλα τμήματα της Κίνας χαλάρωσαν τα εμπόδια στις μεταφορές και την κυκλοφορία των ανθρώπων στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι νέες περιπτώσεις εμφάνισης του ιού εκτός της χειρότερης επαρχίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε ένα μήνα.

Το LNG που εισάγεται συνήθως καταναλώνεται κυρίως στους βιομηχανικούς, χημικούς, εμπορικούς και ενεργειακούς τομείς.

Ο κρατικός σχεδιασμός της Κίνας προέτρεψε για πρώτη φορά τους προμηθευτές και τους διανομείς φυσικού αερίου να εφαρμόσουν νωρίτερα τιμές για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς χρήστες, προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες από την εκδήλωση του ιού.

Ο αριθμός των πλοίων που αποθηκεύουν προσωρινά LNG έχει επίσης μειωθεί σε 15 -έως τις 25 Φεβρουαρίου- από 23 την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η αναλυτής Kpler Rebecca Chia, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι εξόφλησαν τα φορτία σε κινεζικούς λιμένες.