Ο κορεσμός του δικτύου σε πολλές περιοχές της χώρας και το γεγονός ότι σε πολλές των περιπτώσεων έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια τεχνικών παρεμβάσεων προκειμέμνου να αυξηθεί η χωρητικότητά του, αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές μικρών φωτοβολταϊκών, οι οποίοι, λόγω ακριβώς του μεγέθους, σχεδιάζουν τα έργα τους ώστε να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής 

 

του ΔΕΔΔΗΕ και όχι στο δίκτυο μεταφοράς. Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν σωρρευτεί πλήθος αιτήσεων, καθώς ο κορεσμός του δικτύου διανομής απλώνεται σε όλη την επικράτεια. Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητούν εσπευσμένα λύση, γεγονός που τόνισε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κατά την ομιλία της στη χθεσνιξκή ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΦ. Η κα. Σδούκου επιχείρισε να κατασιγάσει τις ανησυχίες των παραγωγών ΑΠΕ, λέγοντας πως το Υπουργείο συζητά το θέμα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και την ΡΑΕ,  ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να υπάρξει η πολυπόθητη διέξοδος.

«Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο σε ενδιαφερόμενους που σήμερα «τρώνε πόρτα» από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω κορεσμένων δικτύων. Σκεφτόμαστε, ενδεικτικά, να μπορούν να ομαδοποιούνται πολλά φωτοβολταϊκά που σήμερα δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ λόγω κορεσμού και να κάνουν κοινό αίτημα στον ΑΔΜΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΓΓ ΕΟΠΥ.

Πρόκειται για λύση που ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς, σε περίπτωση που ομαδοποιηθεί ένας αριθμός μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων, τότε μπορούν να αποφύγουν τους περιορισμούς του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και, δημιουργώντας κρίσιμο μέγεθος ισχύος, να υποβάλλουν κοινό αίτημα για όρους σύνδεσης στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), που δεν αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, παρά μόνον στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όπως για παράδειγμα για την Πελοπόννησο. Το ερώτημα βεβαίως με τη λύση αυτή είναι το κατά πόσο είναι εφικτό και εύκολο να έρθουν σε συνεννόηση και να υποβάλλουν κοινό αίτημα μικροί ανεξάρτητοι παραγωγοί.

Η κα Σδούκου ανέφερε, επίσης, ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει σε συνεννόηση με την ΡΑΕ, την παράλειψη του κύκλου Μαρτίου σχετικά με την υποβολή νέων αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που επιβεβαίωσε σήμερα, το Υπουργείο, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο να έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και να ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο.