Eκπρόσωποι της Rosneft συναντήθηκαν, προ ημερών, με στελέχη του  Οργανισμού Φυσικών Πόρων και Ενέργειας της Ιαπωνίας (ARNE) στο Τόκιο, προκειμένου να συζητήσουν για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών έργων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρωσικός όμιλος πετρελαίου.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει, το 2019, κατά τη διάρκεια του 5ου Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ, να συμπήξουν  στρατηγική ενεργειακή συμμαχία και να επιταχύνουν την εφαρμογή νέων κοινών σχεδίων. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους, οι Rosneft και ARNE συζήτησαν για την πρόοδο των συνεχιζόμενων κοινών έργων, τις ευκαιρίες για επέκταση της συνεργασίας τους στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την ανάπτυξη πετροχημικών επιχειρήσεων στη Ρωσία και τρίτες χώρες.

Επίσης, μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που απασχόλησαν τις συζητήσεις των δύο πλευρών ήταν η υλοποίηση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η εμπορία υδρογονανθράκων, η συμμετοχή ιαπωνικών εταιρειών στις δραστηριότητες της Rosneft, αλλά και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η Rosneft ανακοίνωσε ότι τα στελέχη της είχαν, επίσης, επαφές με εκπροσώπους μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών ενέργειας, πετροχημικών και κατασκευών. Η ARNE, που ιδρύθηκε το 1973, αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας και είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές της χώρας στον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων.