Αισιόδοξη για τις Προοπτικές της Αγοράς Φυσικού Αερίου η Επικεφαλής της Gazprom Export

Αισιόδοξη για τις Προοπτικές της Αγοράς Φυσικού Αερίου η Επικεφαλής της Gazprom Export
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 29 Ιανουαρίου 2020 - 18:20

Η επικεφαλής της Gazprom Export και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου, Ελένα Μπουρμίστροβα, ανακοίνωσε, χθες, στη διάρκεια του συνεδρίου European Gas Conference που πραγματοποιείται στην Βιέννη, ότι η Gazprom αναμένεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του Nord Stream 2. 

Η απόφαση για την εξ ιδίων πόρων ολοκλήρωση του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελήφθη μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, αποκάλυψε η κα. Μπουρμίστροβα.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Gazprom Export ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν αμετάβλητες μεσοπρόθεσμα, καθώς η παραγωγή των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου φθίνει, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι λιγότερο ρυπογόνο από τα άλλα ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρώπη αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της Gazprom, με το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου της, να αυξάνεται στο 36%, ακόμη και εάν οι εξαγωγές του ομίλου μειώθηκαν κατά 1,3%, πέρυσι, στα 199,2 bcm, μετά το ρεκόρ που κατέγραψαν το 2018.

Η κα. Μπουρμίστροβα χαιρέτησε, επίσης τις προσπάθειες της Ε.Ε. να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λέγοντας ότι η Gazprom υποστηρίζει σταθερά αυτές τις πολιτικές χάρη στο φυσικό αέριο, ή το μεθάνιο, που είναι «καθαρότερα από τα ορυκτά καύσιμα».

Η επικεφαλής της Gazprom Export, τόνισε, τέλος, πως ο όμιλος ενδιαφέρεται εξίσου για την ευρωπαϊκή και ασιατική αγορά, καθώς «η μεν Ευρώπη αποτελεί παραδοσιακό εταίρο μας, η δε Κίνα και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξάνει θεαματικά την κατανάλωση αερίου», κάνοντας ειδική μνεία στα αχανή κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας και επισημαίνοντας πως μόνο η Κίνα μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτησή της στα 300 bcm.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του φυσικού αερίου που είναι περιβαλλοντικά καθαρό καύσιμο και προσιτό για τους καταναλωτές», κατέληξε η ίδια.