Η επικεφαλής της Gazprom Export και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομώνυμου ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου, Ελένα Μπουρμίστροβα, έκλεψε τις εντυπώσεις στη διάρκεια του συνεδρίου European Gas Conference που πραγματοποιείται στην Βιέννη αυτές  

τις ημέρες. Η Gazprom αναμένεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του  Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, αποκάλυψε η κα. Μπουρμίστροβα.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Gazprom Export ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν αμετάβλητες μεσοπρόθεσμα, καθώς η παραγωγή των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου φθίνει, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι λιγότερο ρυπογόνο από τα άλλα ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρώπη αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της Gazprom, με το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου της, να αυξάνεται στο 36%, ακόμη και εάν οι εξαγωγές του ομίλου μειώθηκαν κατά 1,3%, πέρυσι, στα 199,2 bcm, μετά το ρεκόρ που κατέγραψαν το 2018.

Η κα. Μπουρμίστροβα χαιρέτησε, επίσης τις προσπάθειες της Ε.Ε. να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λέγοντας ότι η Gazprom υποστηρίζει σταθερά αυτές τις πολιτικές χάρη στο φυσικό αέριο, ή το μεθάνιο, που είναι «καθαρότερα από τα ορυκτά καύσιμα».

Η επικεφαλής της Gazprom Export, τόνισε, τέλος, πως ο όμιλος ενδιαφέρεται εξίσου για την ευρωπαϊκή και ασιατική αγορά, καθώς «η μεν Ευρώπη αποτελεί παραδοσιακό εταίρο μας, η δε Κίνα και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξάνει θεαματικά την κατανάλωση αερίου», κάνοντας ειδική μνεία στα αχανή κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του φυσικού αερίου που είναι περιβαλλοντικά καθαρό καύσιμο και προσιτό για τους καταναλωτές», κατέληξε.

 

Η Έλενα Μπουρμίστροβα γεννήθηκε στην Μόσχα. Το 2007 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα American Business and Practices στο Πανεπιστήμιο Boston Northeastern των ΗΠΑ, ενώ το 2009 έλαβε το πτυχίο MBA στο Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας. Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της στην ελβετική Glencore International, το 1992 και στη συνέχεια εργάστηκε για διάφορες διεθνείς εταιρείες.

Η επαγγελματική εμπειρία της περιλαμβάνει:

2003 - 2006: Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Spetsgaz, Gazprom Export.

2006 - 2011: Διευθύντρια του τμήματος , Πετρελαίου, Παραγώνων Πετρελαίου και Πετροχημικών της Gazprom Export.

2011 - 2014: Αναπληρώτρια Γενική Διευθυντής Πετρελαιοειδών, Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και Νέων Αγορών Αερίου της Gazprom Export.

2014 – έως σήμερα: Γενική Διευθύντρια Gazprom Export.