Νέα Παράταση για το Έργο Ανάπτυξης του Κοιτάσματος Πετρελαίου στον Πατραϊκό- Η Ελληνική Γραφειοκρατία Κρατά Όμηρο τις Επενδύσεις

Νέα Παράταση για το Έργο Ανάπτυξης του Κοιτάσματος Πετρελαίου στον Πατραϊκό- Η Ελληνική Γραφειοκρατία Κρατά Όμηρο τις Επενδύσεις
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 23 Ιανουαρίου 2020 - 17:53

H Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έδωσε παράταση διάρκειας 18 μηνών για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης εργασιών του αρχικού σταδίου ερευνών στην παραχώρηση «Πατραϊκός Κόλπος», συναινώντας σε σχετικό αίτημα που υπέβαλλε στα τέλη Δεκεμβρίου (23/12) 

του περασμένου έτους στο αίτημα που υπέβαλε στις αρχές του ίδιου μήνα (10/12) του μηνός η ΕΛ.ΠΕ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ Α.Ε, μετά την πρώτη παράταση που είχε λάβει για τις 2 Απριλίου 2018. Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας έρευνας στην περιοχή ξεκίνησε το 2012. 

Η προαναγγελθείσα από τα ΕΛ.ΠΕ πρώτη γεώτρηση για το 2020 δεν στάθηκε δυνατό να ευοδωθεί εξαιτίας του ότι έχει ακόμη διασφαλισθεί η σύμβαση παραχώρησης συγκεκριμένης έκτασης από κάποιο λιμάνι της περιοχής, (Πάτρα ή Αστακός) για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της γεώτρησης. Η κοινοπραξία, αναζητούσε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να υποδεχτούν το γεωτρύπανο και να αποθηκεύσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, με τα προαναφερθέντα λιμάνια να μη διαθέτουν τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Οι έρευνες στο κοίτασμα του Πατραϊκού, που, από την ανάλυση των σεισμικών ερευνών των ΕΛ. ΠΕ φαίνεται ότι είναι 10 φορές μεγαλύτερο σε απόδοση από εκείνη του Πρίνου, (φέρεται να περιέχει 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου) βρίσκονται αντιμέτωπες με χρονοβόρες διαδικασίες και αναβολές, με την ΕΔΕΥ να καταλογίζει στα ΕΛ.ΠΕ αργοπορία, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή λιμανιού τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την έναρξη της γεώτρησης, όπως είθισται να πράττουν οι εταιρείες του κλάδου σε διεθνές επίπεδο. 

Έως ότου επιλυθούν τα σοβαρά αυτά γραφειοκρατικά εμπόδια που ορθώνουν οι κρατικές υπηρεσίες, οι επενδύσεις θα παραμένουν 'αφαντες, όπερ σημαίνει ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω η προσπάθεια προσέλκυσης νέων εταίρων για το έργο.