Ο Γ. Θωμάς στο Τόκιο Προς Αναζήτηση Επενδυτών για τον ΔΕΔΔΗΕ και τις ΑΠΕ

Ο Γ. Θωμάς στο Τόκιο Προς Αναζήτηση Επενδυτών για τον ΔΕΔΔΗΕ και τις ΑΠΕ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 23 Ιανουαρίου 2020 - 16:59

Επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο θα πραγματοποιήσει από το προσεχές Σάββατο, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος θα συναντηθεί με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και του επιχειρείν, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με πρωταρχικό σκοπό να συζητήσει την πιθανή συμμετοχή της εταιρείας διαχείρισης δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, στο διαγωνισμό για την εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κ. Θωμάς, τον οποίο συνοδεύουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης θα έχει επαφές με εκπροσώπους της TEPCO Power Grid η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗ από το περασμένο φθινόπωρο, όταν στελέχη της είχαν επαφές, στην Αθήνα, με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες της κυβέρνησης, καθώς και στελέχη της ΔΕΗ. Η TEPCO εκτιμά ότι έχει να επωφεληθεί σημαντικά από την προώθηση του μεγαλεπήβολου έργου για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, που θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ολιγοήμερης επίσκεψής του στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο κ. Θωμάς αναμένεται να συζητήσει με εκπροσώπους της Mitsubishi και της θυγατρικής της, Jemco, καθώς και της Hitachi, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρακαθήσει σε δείπνο με την ελίτ του ιαπωνικού επιχειρείν, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της ασιατικής χώρας, αλλά και τη διοίκηση της Japan Bank for International Cooperation, που εξειδικεύεται σε επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία.

Είναι χαρακτηριστικό του ισχυρού ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει ιαπωνικές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, το γεγονός ότι εκτός από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η εστίασή τους σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αναμένονται να συμβάλουν στην ευόδωση των σχεδίων της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ιάπωνες μελετούν το ενδεχόμενο να προβούν σε συμπράξεις, όπως για παράδειγμα με την ΔΕΗ, της οποίας η διοίκηση έχει εξαγγείλει ότι σκοπεύει να αυξήσει τη διείσδυσή της στην καθαρή ενέργεια, στο 1 γιγαβάτ, έως το 2024.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των εταιρειών της ασιατικής χώρας, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. ειδικότερα στην ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.