Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΙΕΝΕ, στο Hotel Divani Caravel, την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπων ενεργειακών φορέων. Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποστολή και το όραμα του Ινστιτούτου και απαρίθμησε 

τις δραστηριότητές του, το 2019 αλλά και τη στρατηγική του για την περίοδο 2020/2021. Ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι το μελετητικό έργο του ΙΕΝΕ αποτελεί τον κορμό των δραστηριοτήτων του και μίλησε εκτενώς για τη συμβολή και τη δομή των Επιστημονικών Επιτροπών του. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, ο οποίος επικεντρώθηκε στον καίριο ρόλο του Ινστιτούτου, ως εδραιωμένος φορέας στα ενεργειακά δρώμενα της ΝΑ Ευρώπης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους στόχους και τις αξίες του ΙΕΝΕ. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία εξήρε το ρόλο του ΙΕΝΕ, αναγνωρίζοντάς το ως βασικό φορέα υπεύθυνης ενημέρωσης για τα ενεργειακά θέματα, ενώ το συνεχάρη για τη συστηματική συμβολή του στις δημόσιες διαβουλεύσεις.

Το λόγο έλαβε ακόμα ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του ΙΕΝΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και ο επίσης πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στα επίκαιρα ελληνοτουρκικά θέματα και στην ανάγκη η Ελλάδα να ασκήσει ενεργό και αποφασιστική διπλωματική πολιτική στην περιοχή και τέλος, ο βουλευτής Ν.Δ, Κοζάνης, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις δράσεις του Ινστιτούτου και υποσχέθηκε να επιδιώξει μια στενότερη συνεργασία μαζί του.

Πολλοί φίλοι και συνεργάτες του ΙΕΝΕ έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας, συνοδεία φαγητού και ποτού. Το ένα από τα δυο φλουριά της πίτας έτυχε στην ιδρυτική εταίρο και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, Τερέζα Φωκιανού και το δεύτερο στον Μάνο Νημά, συνεργάτη του κ. Παπαμιχαλόπουλου και δικηγόρου της KG Law Firm.

Ακολουθούν οι πλήρεις ομιλίες των κ.κ Σταμπολή, Παπαμιχαλόπουλου καθώς και της κας. Σδούκου:

Ομιλία Κωστή Σταμπολή, Προέδρου & Εκτελεστικού Διευθυντή ΙΕΝΕ

Αγαπητοί Εταίροι και Μέλη του ΙΕΝΕ

Αξιότιμη Κυρία Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Εθνικής Αμύνης

Αγαπητοί φίλοι του ΙΕΝΕ και συνεργάτες μας

Καλώς ήλθατε στη σημερινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, που είναι αφιερωμένη στην παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας επ’ ευκαιρία του Νέου Έτους.

Πραγματικά χαίρομαι που βλέπω ανάμεσα μας τόσα γνωστά πρόσωπα, φίλων και συνεργατών του Ινστιτούτου. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα και συγχρόνως μας ενθαρρύνει στη συνέχιση του έργου μας.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκινήσω την συνάντηση αυτή λέγοντας λίγα λόγια για το έργο και τις δραστηριότητες του ΙΕΝΕ, τη χρονιά που πέρασε και για τον σχεδιασμό μας για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Πριν από όλα όμως θα ήθελα να αναφερθώ στην αποστολή μας, το όραμα μας και τις αξίες μας.

Αποστολή μας είναι να προάγουμε τον διάλογο στα θέματα ενέργειας και τα συνδεδεμένα με αυτά, περιβαλλοντικά θέματα στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, βάσει απόλυτα τεκμηριωμένων θέσεων προσφέροντας παράλληλα ολοκληρωμένη ενημέρωση στα μέλη μας αλλά και γενικότερα στους επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα.

Το Όραμα μας είναι να αναδειχθούμε ως ένας από τους πλέον αξιόλογους και αξιόπιστους οργανισμούς μελετών, ανάλυσης και ενημέρωσης της ΝΑ Ευρώπης.

Οι στόχοι μας είναι ασφαλώς ευρύτεροι και περιλαμβάνουν σειρά δράσεων που εστιάζονται στους εξής βασικούς πυλώνες:

→ Έρευνα και μελέτες και η δημιουργία ενός άριστου αναλυτικού υπόβαθρου

→ Τακτική ενημέρωση προς τα μέλη μας και την πολιτεία

 → Εκπαίδευση στελεχών του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εξειδικευμένα θέματα, λ.χ. νέα αγορά ηλεκτρισμού, γεωπολιτική κ.α.

→ Συμμετοχή μελών ΙΕΝΕ στις Επιστημονικές Επιτροπές και Discussion Groups μέσω των οποίων συντελείται ένα σημαντικό μέρος του επιστημονικού έργου του ΙΕΝΕ.

→ Οργάνωση εκδηλώσεων (συνέδρια, workshops κ.α.) σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι Αξίες μας είναι σταθερές και εστιάζονται στην αντικειμενικότητα, την έρευνα μας, των μελετών μας, των αναλύσεων μας και των θέσεων μας, και τελικά στην ανεξαρτησία του ίδιου του Ινστιτούτου.

Ομιλία Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Αντιπροέδρου ΙΕΝΕ

Αγαπητοί Εταίροι και Μέλη του ΙΕΝΕ

Αξιότιμη Κυρία Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Αγαπητοί φίλοι του ΙΕΝΕ και συνεργάτες μας

Σήμερα με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε εδώ για την εθιμοτυπική κοπή της Βασιλόπιτας του ΙΕΝΕ. Στην εκδήλωση αυτή παραδοσιακά καλούμε και όλους τους φίλους του ΙΕΝΕ για να μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές και να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε ανάμεσά μας φίλους μας και εξαιρετικούς επαγγελματίες και συνοδοιπόρους μας για πολλές δεκαετίες.

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δντης του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής μου ζήτησε να απευθύνω δύο λόγια επ΄ ευκαιρία της σημερινής ημέρας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΙΕΝΕ.

Είναι τιμή για μένα να σας απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό. Πράγματι δύσκολο να πω δύο μόνο λόγια σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου και φιλικό ακροατήριο. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ μόνο στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί το ΙΕΝΕ σήμερα λόγω και της ειδικής περίστασης στην οποία κλήθηκα.

Και φυσικά ίσως κάποιοι καλόπιστα σκεφθούν ότι μεροληπτώ ενδεχομένως αφού τυγχάνει τα τελευταία χρόνια να μετέχω στη διοικούσα του ΙΕΝΕ - όταν μου προτάθηκε να αναλάβω ένα πιο ενεργό ρόλο (πέραν της ιδιότητας του Εταίρου) και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου για να βοηθήσω στο να προάγουμε την αποστολή του ΙΕΝΕ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης μέσω των διαφόρων επαγγελματικών οργανώσεων με τις οποίες είχα επαγγελματική συνεργασία.

Όλοι οι οργανισμοί βάζουν στόχους και έχουν ένα όραμα. Και το όραμα ως γνωστόν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχουν και οι ανάλογες «αξίες» από τους οργανισμούς που θέτουν τους στόχους.

Ένας από τους στόχους που τέθηκε από το ΙΕΝΕ ήταν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια επιτυχή εξωστρέφεια του ΙΕΝΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πράγματι στο ΙΕΝΕ εργάσθηκαν σκληρά τη τελευταία δεκαετία στο να εδραιωθεί περαιτέρω η παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης. Το ΙΕΝΕ έτσι απέκτησε φίλους και συμμάχους εξαιρετικούς τεχνοκράτες, στελέχη ενεργειακών εταιρειών, οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας από τον ευρύτερο αυτόν χώρο της Ν.Α Ευρώπης και αριθμεί ήδη αρκετά νέα μέλη προερχόμενα από την Ν.Α. Ευρώπη και πολύ σύντομα, θα εισέλθουν και νέοι εταίροι από την Ν.Α Ευρώπη που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την εικόνα του. Με τον τρόπο αυτό θα επεκταθούν οι δράσεις του, θα μεγαλώσει το ακροατήριό του και θα διευρυνθούν οι «ενεργειακοί διάλογοι» με τους παίκτες της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου να πω αυτό που όλοι μας αναγνωρίζουμε. Το ΙΕΝΕ έχει εδραιωθεί και αναγνωρίζεται ως ένα αξιόπιστο Ινστιτούτο με πολύτιμη συνεισφορά και αδιάλειπτη-συνεχή παρουσία με δράσεις και μελέτες που καλύπτουν όλους τους τομείς της ενεργειακής αγοράς/βιομηχανίας. Το ΙΕΝΕ είναι συνομιλητής με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς περιλαμβανομένης και της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης. Αυτό νομίζω ότι όλοι μας το αναγνωρίζουμε ότι είναι μία κατάκτηση δύσκολη στις μέρες μας και αυτή η αναγνώριση κατέστη εφικτή κατά τη ταπεινή μου γνώμη γιατί είναι οι αξίες του ΙΕΝΕ που προάγουν το κάθε «στόχο» που θέτει - είτε εύκολος είτε δύσκολος. Το ΙΕΝΕ δεν περιορίσθηκε στο να αυτοπροσδιορίζεται φραστικά και μόνο ως Ινστιτούτο Ν.Α. Ευρώπης. Σκέφτεται και δρα περιφερειακά εκπροσωπώντας/μελετώντας και εμβαθύνοντας στην ευρύτερη πλέον περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Θέλω να τονίσω και το εξής - προς αποφυγή παρερμηνειών-. Το ΙΕΝΕ δεν επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει να μετασχηματισθεί σε ένα φορέα οργάνωσης επιτυχημένων ενεργειακών ημερίδων /συνεδρίων – ούτε ρίχνει το βάρος του αποκλειστικά σε αυτά για να κερδίσει οικονομικά και κατά επέκταση ούτε ο σκοπός του είναι να ανταγωνισθεί αυτά τα σχήματα. Το έργο και ο σκοπός ύπαρξης του ΙΕΝΕ είναι πραγματικά πολύ σημαντικότερος και το αποδεικνύουν αναρίθμητα γεγονότα αλλά και το ότι όλοι εμείς με την μία ή άλλη ιδιότητα μας τυγχάνουμε συνοδοιπόροι του.

Εισερχόμεθα σε μία νέα δεκαετία που όλοι μας γνωρίζουμε ότι θα διαφέρει σε πολλά από την προηγούμενη. Η προσαρμογή μας και αυτή τη δεκαετία δεν θα είναι εύκολη. Οι προκλήσεις θα εξακολουθούν να είναι μεγάλες και καλούμαστε όλοι μας να εργασθούμε με σοβαρότητα και ήθος, με σεβασμό και αντικειμενικότητα ο καθένας από το μετερίζι του.

Εκ μέρους του ΙΕΝΕ σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με υγεία και επιτυχίες

Ομιλία Αλεξάνδρας Σδούκου, Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ

Kυρίες και Κύριοι, καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά

Δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση του ΙΕΝΕ να παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, πέραν όλων των άλλων και για ένα πολύ σημαντικό λόγο: Επειδή βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζουν όσο λίγοι την Ενέργεια.

Το Ινστιτούτο σας αποτελεί ένα από τους ελάχιστους οργανισμούς στην Ελλάδα που κατανοεί τα καίρια ενεργειακά θέματα από την …καλή και από την ανάποδη!

Το μαρτυρούν οι πολυάριθμες δημόσιες παρεμβάσεις σας, η συμμετοχή σας στις Δημόσιες Διαβουλεύσεις, οι πολύ σημαντικές μελέτες που έχετε εκπονήσει, όπως η πρόσφατη για την ενεργειακή αυτάρκεια του Καστελόριζου, το μαρτυρούν τα απολύτως επιτυχημένα συνέδρια, ημερίδες και workshops που διοργανώνετε, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εκδηλώσεις που αποτελούν χρήσιμα βήματα και εργαλεία διαλόγου ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, σε όλο το φάσμα των ενεργειακών και γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.    

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΙΕΝΕ, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε  σε στενή επαφή μαζί σας για μια ακόμη πιο εποικοδομητική συνεργασία τούτη τη χρονιά.

Το 2020 αναμένεται πολύ σημαντικό για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην Ενέργεια. Το Υπουργείο, όπως γνωρίζετε καλά, έχει αναλάβει να τρέξει ένα μακροσκελή κατάλογο έργων και δράσεων που φιλοδοξούμε  να αλλάξουν εκ βάθρων την εικόνα της Ελλάδας, όπως τη γνωρίζουμε.

Φιλοδοξούμε να ταξιδέψουμε τη χώρα σε μέλλον πιο καθαρό και βιώσιμο και σε αυτό το ταξίδι επιθυμούμε  να σας έχουμε αρωγούς.

Εύχομαι να έχετε μια πολύ παραγωγική χρονιά

Σας ευχαριστώ πολύ