Οι θάνατοι από πνευμονία - προκαλουμένη από τον κοροναϊό - αυξήθησαν εχθές στους 10 και τα κρούσματα τους 440 ασθενείς στην Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η επιδημία (επαρχία Χαμπέϊ). Οι διεθνείς επενδυτές εμφανίζονται ανησυχούντες  για το ενδεχόμενο διαδόσεως του ιού εν όψει της νέας Τουριστικής περιόδου και των Ολυμπιακών του Τόκυο.

 

Όπως με την πανδημία SARS το 2002, οι τομείς της οικονομίας που θα επηρεασθούν από την επιδημία δεν περιορίζονται μόνο στην Ταξιδιωτική οικονομία  (αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες) αλλ’ επεκτείνονται στις λιανικές πωλήσεις, στις διατροφικές αλυσίδες, θεάματα κοινού, ακόμη και στα είδη πολυτελείας. Ο δείκτης S&P 500  έδειξε στην αρχή της εβδομάδος να επηρεάζεται ιδίως  όσον αφορά στις αεροπορικές εταιρίες και Κρουαζιέρες.

Στην χώρα μας - κατεξοχήν ευάλωτη  λόγω Τουρισμού – ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιδημίας (ήδη εσημειώθη κρούσμα στην δυτική ακτή των ΗΠΑ και στην Ιαπωνία) αλλά θεωρεί τον κίνδυνο Πανδημίας (*) εξαιρετικά «χαμηλό».

Σε εποχές χαμηλής μετακινήσεως πληθυσμών, όπως το 1918 η «μεγάλη γρίπη» σκότωσε από 50-100 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Σήμερα, την εποχή της «παγκοσμιοποίησης» όπου η διακίνηση προσώπων είναι ατομικό δικαίωμα, εκμεταλλεύσιμο μάλιστα γεωπολιτικώς, αν ληφθή υπ’ όψιν η συμπεριφορά του Ερντογκάν που εκβιάζει την Ευρωπαϊκή  Ένωση με καραβιές λαθρομεταναστών (Λ/Μ), η κοροναϊκή πνευμονία είναι ασύμμετρο «πολεμικό όπλο» που μπορεί να καταστρέψει μία μικρή χώρα, με μεγάλα αστικό πληθυσμό, ως η Ελλάς.

Εξ ού και η ανάγκη αυστηρής παρακολούθησης των αφικνουμένων τουριστών αεροπορικώς ιδίως από την Άπω Ανατολή και των Λ/Μ εξ Ανατολίας. Η «ταχύτης του εμπορίου» επίσης είναι κρίσιμη για την εθνική υγεία καθώς ενώ τα εισαγόμενα παράσιτα έρχονται γρήγορα, τα αντιϊκά φάρμακα καθυστερούν. Τα καλά νέα είναι ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν ν’ αποθηκεύονται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Πανδημίας είναι ο πανικός.  Στην περίπτωση, η  νοσοκομειακή περίθαλψη καταρρέει, τα αντιϊκά φάρμακα σπανίζουν, οι τιμές τους εκτοξεύονται στα ύψη και οι διαδόσεις (ιδία των «κοινωνικών δικτύων») οργιάζουν.

Με το κύμα των Λ/Μ, αναμενόμενο ν’ αυξηθή την ερχομένη περίοδο, κατόπιν της οργής του Ερντογκάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χρήσιμη θα ήταν η απόκτηση μη θανατηφόρων όπλων (non  lethal munitions) από τον στρατό, που αναλαμβάνει πάλι την φύλαξη των συνόρων.
 

(*) Ο όρος «Πανδημία» αναφέρεται σε ασθένεια που εξαπλούται σ’ όλο τον πλανήτη και διαφέρει από την Επιδημία που αφορά μία περιοχή ή χώρα .