Η Γ.Γ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ στις Βρυξέλλες- Επί Τόπου Ενημέρωση των Αρμόδιων Διευθύνσεων της Κομισιόν για Διακοψιμότητα και ΑΔΙ Ευελιξίας

Η Γ.Γ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ στις Βρυξέλλες- Επί Τόπου Ενημέρωση των Αρμόδιων Διευθύνσεων της Κομισιόν για Διακοψιμότητα και ΑΔΙ Ευελιξίας
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 21 Ιανουαρίου 2020 - 19:42

Σημαντική είναι η επίσκεψη στις Βρυξέλες, της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, σήμερα Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, καθώς έχει επιφορτιστεί με την αποστολή να ενημερώσει τις αρμόδιες διευθύνσεις της Επιτροπής σχετικά με την ελληνική πρόταση για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, αλλά και της αντίστοιχης για το μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας (ΑΔΙ).

Μολονότι τα δύο αιτήματα έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλες από τα τέλη  Δεκεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, εν τούτοις το ΥΠΕΝ θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει και τεκμηριώσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους, μέσω της φυσικής παρουσίας της κας. Σδούκου.

Όπως είναι γνωστό, η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αφορά σε διετή διάρκεια του νέου μηχανισμού διακοψιμότητας, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία στο διάστημα που θα μεσολαβήσει εφαρμοστεί ο «Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος», τότε η διετής παράταση δεν θα ισχύσει.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε, ότι προκειμένου να καταρτιστεί η πρόταση για διετή παράταση του μέτρου του μηχανισμού διακοψιμότητας, προηγήθηκε η παραχώρηση ολιγόμηνης παράτασης, έως τις 6 Φεβρουαρίου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η επίσημη ισχύς του μέτρου έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όπως είχε γράψει το energia.gr στις 10 Ιανουαρίου.

Η άμεση έγκριση από την Κομισιόν του νέου μηχανισμού, αλλά και το να μην υπάρξει χρονοτριβή στην έγκριση της ελληνικής πρότασης για τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας, θεωρείται καίριας σημασίας για τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. 

Τόσο ο μηχανισμός διακοψιμότητας, όσο και ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως προκύπτει από την τελευταία Μελέτη Επάρκειας Συστήματος που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ, της οποίας η ολοκλήρωση αποτελούσε προϋπόθεση για την ταυτόχρονη υποβολή στην Επιτροπή, των δυο ελληνικών αιτημάτων.