Ο Κωστής Χατζηδάκης στην Σύνοδο του East Med Gas Forum στο Κάιρο -Αναβαθμίζεται σε Περιφερειακό Διακρατικό Οργανισμό

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην Σύνοδο του East Med Gas Forum στο Κάιρο -Αναβαθμίζεται σε Περιφερειακό Διακρατικό Οργανισμό
energia.gr
Τετ, 15 Ιανουαρίου 2020 - 16:42

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης αναχώρησε προ ωρών για το Κάιρο, όπου θα λάβει μέρος στην 3η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου ΝΑ Μεσογείου (East Med Gas Forum) 

στο οποίο συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Ο κ. Χατζηδάκης θα παρακαθίσει σήμερα στο δείπνο που θα παραθέσει ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Tarek El Molla, στους ομολόγους του.

Αύριο ο υπουργός ΠΕΝ θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την τελετή μονογραφής του Καταστατικού, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας για την ΝΑ Μεσόγειο.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Χατζηδάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Tarek El Molla καθώς και τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Γιώργο Λακκοτρύπη και Yuval Steinitz.

Η αναβάθμιση του Φόρουμ συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει στιγματίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και έχει αναδείξει την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου.

Είναι ενδεικτικό της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας, το γεγονός ότι με νέα ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων από την άλλη πλευρά.