Δοκιμές με Έγχυση Υδρογόνου στα Δίκτυα Φυσικού Αερίου από την Ιταλική Snam

Δοκιμές με Έγχυση Υδρογόνου στα Δίκτυα Φυσικού Αερίου από την Ιταλική Snam
energia.gr
Τρι, 14 Ιανουαρίου 2020 - 19:18

Η ιταλική επιχείρηση φυσικού αερίου, Snam, διπλασίασε την ποσότητα του υδρογόνου που διοχετεύει, παράλληλα με φυσικό αέριο, σε δίκτυο που διαθέτει στη νότια Ιταλία, στο πλαίσιο ενός πειράματος. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Snam, η δοκιμή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, όταν εισήγαγε μείγμα που αποτελούταν 

από 5% υδρογόνο στο δίκτυο που καλύπτει μια βιομηχανική ζώνη στην περιοχή του Σαλέρνο. Στη συνέχεια, το ποσοστό του υδρογόνου αυξήθηκε σε 10% και με βάση αυτό, θα μπορούσαν να διοχετεύονται επτά δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ήτοι όσο η συνολική κατανάλωση 5 εκατ. νοικοκυριών.

Όπως υπογράμμισε η ιταλική επιχείρηση, η οποία έχει συστήσει θυγατρική εταιρεία ερευνών σε θέματα υδρογόνου, κάτι ανάλογο θα απέτρεπε την εκπομπή 5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν απο κοινού η Snam με την McKinsey, το υδρογόνο θα είναι σε θέση να καλύψει το 23% της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης, έως το 2050, με βάση το σενάριο στο οποίο θα έχει υπάρξει 95% απανθρακοποίηση. Η αύξηση της χρήσης του αερίου, μπορεί να προκύψει μέσω της μείωσης του κόστους των τεχνολογιών ΑΠΕ, αλλά και της ηλεκτρόλυσης.