Η Νορβηγία Προχωρά στην Παραγωγή Πετρελαίου από Γιγαντιαίο Κοίτασμα στην Β. Θάλασσα -Αντιδρούν οι Υπέρμαχοι του Περιβάλλοντος

Η Νορβηγία Προχωρά στην Παραγωγή Πετρελαίου από Γιγαντιαίο Κοίτασμα στην Β. Θάλασσα -Αντιδρούν οι Υπέρμαχοι του Περιβάλλοντος
energia.gr
Πεμ, 9 Ιανουαρίου 2020 - 17:06

Το πετρελαϊκό πεδίο Johan Sverdrup, που βρίσκεται στο μέσο της Βόρειας Θάλασσας είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Νορβηγίας από το 1990 και το μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Δυτική 

Ευρώπη. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, περιέχει 2,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και μπορεί να αποφέρει στη χώρα 100 δισ. δολάρια για την επόμενη πεντηκονταετία. Το νέο κοίτασμα εκτιμάται ότι αναλογεί στο 1/3 της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας, ενώ στις υπεράκτιες πλατφόρες άντλησης εργάζονται 500 άτομα.

Η σκανδιναβική χώρα που ανακάλυψε για πρώτη φορά πετρέλαιο τον Δεκέμβριο 1969 ετοιμάζεται, σήμερα, να ξεκινήσει την παραγωγή στο κοίτασμα Johan Sverdrup, εν μέσω μιας έντονης περιβαλλοντικής αντιπαράθεσης, με κεντρικό θέμα το πόσο μπορεί, ακόμη, να παράγει μαύρο χρυσό.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η κρατική Equinor επέλεξε την λεγόμενη «καθαρή» λύση της χρήσης υδροηλεκτρικής ενέργειας, για την πλατφόρμα εξόρυξης, αντί για τις «βρόμικες» τουρμπίνες αερίου. Ετσι, όπως εξηγείται, παράγεται κλιματικό αποτύπωμα της τάξης των μόλις 0,67 κιλών ανά βαρέλι, αντί του μέσου όρου που είναι 18 κιλά.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα περισσότερα πεδία της Νορβηγίας αναμένεται να εξαντληθούν κατά τα επόμενα χρόνια και οι πιέσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις εντείνονται, το νέο πεδίο θα μπορούσε να αποτελεί την τελευταία μεγάλη στιγμή για την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Ασφαλώς, δεν θα ήταν απίθανο να ανακαλυφθεί ένα ανάλογο κοίτασμα στο μέλλον, όμως οι ποιθανότητες είναι εύλογο να μειώνονται, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Γι’ αυτό το λόγο η νορβηγική εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει και το μικρότερο κοίτασμα, καθώς θα προχωρά με τις δραστηριότητές της.