Μικρή πτωτική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου ανήλθε στα €55,48/MWh δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 0,75% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €83,82/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα €59,62/MWh.

                              

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, οι γιορτινές ημέρες και οι αργίες δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την αυξητική τάση της ζήτησης ηλεκτρισμού, η οποία προήλθε από την έντονη πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις. Η ζήτηση ξεπέρασε τον πήχη της 1 TWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καταγράφοντας υψηλό 18 εβδομάδων και προσθέτοντας στο μέσο ωριαίο φορτίο 700 MW. Τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, με τις ΑΠΕ και τις καθαρές εισαγωγές να σημειώνουν αναιμικές μειώσεις της τάξης του -1,5%.

Η συγκράτηση της μέσης ΟΤΣ οφείλεται στα νέα δεδομένα στο μεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου, που προέκυψαν με την αλλαγή του έτους. Η Ρεβυθούσα, έχοντας εξελιχθεί στο βασικότερο σημείο εισόδου φυσικού αερίου της Ελλάδας, τροφοδοτεί τους ηλεκτροπαραγωγούς με φτηνό καύσιμο, οδηγώντας τις τιμές ηλεκτρισμού σε χαμηλά επίπεδα, αποσβένοντας τις πιέσεις που ασκούνται από τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας.