Η Tesla Inc. παρουσίασε τα πρώτα της αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, μια κίνηση ορόσημο για την εταιρεία του Έλον Μασκ καθώς επιταχύνει την είσοδό της στην μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Η εταιρεία παρέδωσε τα πρώτα 15 Model 3

που συναρμολογήθηκαν στο νέο εργοστάσιο της Σαγκάης, το πρώτο της εκτός των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια τελετής 15 από τους υπαλλήλους της έλαβαν αυτοκίνητα που είχαν αγοράσει, ενώ οι παραδόσεις στους πελάτες προκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας στην τελετή.

Ο Έλον Μασκ βασίζεται στο εργοστάσιο της Κίνας για να δώσει στην δυναμική της εταιρείας στην μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο τόσο για ηλεκτροκίνητα οχήματα όσο και για αυτοκίνητα γενικότερα. Το μοντέλο 3 θα ανταγωνιστεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τοπικούς κατασκευαστές όπως η NIO Inc. και η Xpeng Motors, αλλά και παγκόσμια brands όπως οι BMW AG και Daimler AG.

Ενώ οι παραδόσεις οχημάτων στους πελάτες δεν έχουν ξεκινήσει, έχουν καλυφθεί οι στόχοι για το εργοστάσιο καθώς το  τοπικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο συμπεριλήφθηκε σε κατάλογο οχημάτων που επωφελούνται από απαλλαγή από τον φόρο αγοράς 10% στην Κίνα.

Ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εργαζομένων στο Tesla, είχε συγκεντρωθεί στο εσωτερικό της μονάδας τη Δευτέρα και άρχισε να χειροκροτά καθώς ο Tom Zhu, επικεφαλής της εταιρείας στην Κίνα, παρέδωσε τα πρώτα αυτοκίνητα.

Το Shanghai Gigafactory άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αρχικά ήταν ένα λασπώδες οικόπεδο περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο μακριά από το κέντρο της πόλης της Σαγκάης, ενώ τώρα αποτελεί το κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια του Μασκ να κρατήσει την αυτοκινητοβιομηχανία του κερδοφόρα καθώς στοιχηματίζει στη μεγάλη όρεξη των Κινέζων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Με την μεταβλητή τιμή των μετοχών της Tesla, οι επενδυτές θα παρακολουθούν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα εκτυλίσσεται η πορεία των πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα. Τελικά μένει να αποδειχθεί εάν η επένδυση των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για να μπορέσει η Tesla να αντιμετωπίσει τους τοπικούς ανταγωνιστές και τις προκλήσεις της Mercedes-Benz, της BMW και της Audi.

Στο πλαίσιο της επέκτασης της Κίνας, η Tesla σχεδιάζει να προσθέσει δεκάδες αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για την παρουσίαση των οχημάτων της και την παροχή χρεώσεων και άλλων υπηρεσιών, δήλωσε στην τελετή ο Xue Juncheng, διευθυντής του εργοστασίου στην Κίνα.