Ο Ερχομός του Χειμώνα Ευνοεί τον Λιγνίτη - Κατά 400 MW Yψηλότερο το Μέσο Φορτίο Βάσης το Προηγούμενο Επταήμερο

Ο Ερχομός του Χειμώνα Ευνοεί τον Λιγνίτη - Κατά 400 MW Yψηλότερο το Μέσο Φορτίο Βάσης το Προηγούμενο Επταήμερο
Των Αδάμ Αδαμόπουλου και Δημήτρη Μεζαρτάσογλου*
Δευ, 9 Δεκεμβρίου 2019 - 18:33

Για ένα ακόμη επταήμερο, οι καιρικές συνθήκες καθόρισαν το περίγραμμα της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε όρους συνολικής ζήτησης και αιχμών συστήματος, με τους ακριβούς λιγνίτες να συνεχίζουν να κυριαρχούν, σε βάρος των φθηνότερων μονάδων φυσικού αερίου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κατέγραψε νέα άνοδο, για να διαμορφωθεί στα 63.46 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Σημειωτέον ότι η μέση ΟΤΣ εμφανίζεται αυξημένη σε ποσοστό 18.74% από τη μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφοντας νέο υψηλό 7 εβδομάδων, με τη μέγιστη και ελάχιστη να διαμορφώνεται στα 85.40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στα 33.42 ευρώ αντιστοίχως, όταν πριν από την αλλαγή των θερμοκρασιακών συνθηκών, που σηματοδοτούν την έλευση του χειμώνα, κινούταν στο εύρος διακύμανσης των 50 - 55 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εκτός, όμως από το ενισχυμένο φορτίο, ώθηση στη μέση ΟΤΣ δόθηκε και από το αυξημένο μεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς περιορίστηκε η πρόσβαση στο φθηνό LNG, ιδίως από πλευράς ΔΕΗ, ενώ στην άνοδο συνέβαλαν και οι μονάδες ΑΠΕ, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής τους κατά 38 γιγαβατώρες, ή ποσοστό 18%, έναντι του ακριβώς προηγούμενου επταήμερου.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι στον αντίποδα, βρέθηκαν οι καθαρές εισαγωγές που διαμορφώθηκαν σε 253 γιγαβατώρες, επίδοση που αποτελεί νέο υψηλό των τελευταίων 21 εβδομάδων και την τρίτη υψηλότερη επίδοση του έτους που διανύουμε. Οι εισαγωγές ενέργειας θεωρείται παράγων που προκαλεί ανάσχεση της ανόδου της μέσης ΟΤΣ.

Είναι, επίσης, σημαντικό να τονιστεί ότι η ΔΕΗ, επιθυμεί τη διατήρηση της ΟΤΣ στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, καθώς το γεγονός ότι της αναλογεί το μερίδιο του λέοντος στην προμήθεια και το μικρότερο στην παραγωγή, την υποχρεώνει να αγοράζει  ενέργεια από το pool.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας  κορυφώθηκε στις 149,817 μεγαβατώρες, στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ το ναδίρ σημειώθηκε στις 8 του μήνα, όταν διαμορφώθηκε στις 131,413 ενώ η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση ανήλθε σε 996,240 μεγαβατώρες. Επίσης, το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε σε 5,930 μεγαβάτ, με το ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος, για το προηγούμενο επταήμερο να διαμορφώνεται στα 3,865 μεγαβάτ και 7,540 μεγαβάτ, αντιστοίχως.

Επιπροσθέτως, το φυσικό αέριο κυριάρχησε στο εβδομαδιαίο εγχώριο μείγμα καυσίμου και διαμορφώθηκε στο 27%. Ο λιγνίτης ακολούθησε κατά πόδας, με 26%, οι καθαρές εισαγωγές κατά 25%, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με 17% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με ποσοστό 5%. Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, το μερίδιο του λιγνίτη αυξήθηκε κατά 9%, ενώ μείωση 7% υπέστησαν τα μερίδια των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, κατά 2%. Αμετάβλητα παρέμειναν τα μερίδια των καθαρών εισαγωγών και των μεγάλων υδροηλεκτρικών.

Από τo ανωτέρω διάγραμμα εξάγεται ότι το μέσο φορτίο βάσης διαμορφώνεται κατά περίπου 400 MW υψηλότερα, έναντι του αμέσως προηγούμενου επταημέρου (κάτωθι διάγραμμα).

Τέλος, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη ανήλθε σε 275,332 και 257,510 μεγαβατώρες, αντιστοίχως, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθε σε 175,344 μεγαβατώρες, για τη χρονική περίοδο 2-8 Δεκεμβρίου 2019.

(*Η εβδομαδιαία ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκπονείται από το τμήμα ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ.)