Ακριβότερο πετρέλαιο και αιφνιδιασμό της αγοράς επιδιώκει η Σαουδική Αραβία στην προσπάθειά της να παρουσιάσει περισσότερα έσοδα και να δώσει ώθηση στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco. Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, η Aramco αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Ριάντ στις 11 Δεκεμβρίου. Η τιμή της μετοχής της

θα αποφασιστεί σήμερα, Πέμπτη, όταν και πραγματοποείται η σύνοδος του ΟPEC στην Βιέννη.

Για το λόγο αυτό η χώρα που ηγείται του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, ασκεί πιέσεις στα μέλη του, προκειμένου να συμφωνήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής ώστε  να αυξηθεί η τιμή του αργού. Οι παρασκηνιακές πιέσεις του Ριάντ εντείνονται, την ώρα που η Ρωσία εναντιώνεται στην επιδίωξη των σαουδαράβων και τάσσεται υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων επιπέδων παραγωγής. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο που εξετάζουν τόσο τα μέλη του διεθνούς καρτέλ όσο και η Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει την περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, πέραν του 1,2 εκατ. βαρελιών που έχουν ήδη περικοπή από τη συνολική παραγωγή και αντιστοιχούν στο 1,2% της παγκόσμιας προσφοράς μαύρου χρυσού.

Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο του Ριάντ, θα ισχύσει έως και τον Ιούνιο του επομένου έτους. «Οι Σαουδάραβες θέλουν να εκπλήξουν την αγορά», σχολίασε στο Reuters μία από τις πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες, ενώ άλλη πηγή τόνισε πως η Ρωσία εναντιώνεται στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Οπως, πάντως, σχολιάζει το Reuters, συχνά η Μόσχα τηρεί σκληρή στάση πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ και στη συνέχεια αναθεωρεί. Σημειωτέον ότι στη συνάντηση της Πέμπτης το Ριάντ θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, που ανέλαβε υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ χρειάζεται υψηλότερες τιμές για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της χώρας και να στηρίξει μια ακριβότερη τιμή για τη μετοχή της Aramco, ενός κολοσσού που το 2018 κατέγραψε καθαρά έσοδα ύψους 111 δισ. δολαρίων. Η πρόθεση του Ριάντ να εισάγει τον πετρελαϊκό κολοσσό σε μεγάλα χρηματιστήρια εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για αναδιάταξη της οικονομίας της χώρας. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016  και έκτοτε έχει απασχολήσει επανειλημμένως τον διεθνή Τύπο με τις συνεχείς αναβολές της αρχικής δημόσιας εγγραφής.

Οι αναβολές οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι οι επενδυτές έχουν χαρακτηρίσει ανέφικτο τον στόχο των Σαούντ να καθορίσουν τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 2 τρισ. δολάρια και θεωρούν πιο ρεαλιστική μια αποτίμηση της τάξης του 1,2 τρισ. -1,5 τρισ. δολαρίων. Μεσολάβησαν, ωστόσο, και τα καταστρεπτικά πλήγματα που δέχθηκαν, προ μηνών, βασικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που οδήγησε στην απόφαση η μετοχή της Aramco να εισαχθεί, επί του παρόντος, μόνο στο εγχώριο χρηματιστήριο, Tatawul.

Το Ριάντ έχει, πάντως, προσεγγίσει διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και κρατικά επενδυτικά ταμεία. Παράλληλα, έχει ασκήσει πιέσεις σε πολλές πλούσιες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας για να αγοράσουν μετοχές. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και οι οικογένειες ορισμένων που το 2017 βρέθηκαν έγκλειστοι στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, στο πλαίσιο της εκστρατείας του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την καταπολέμηση της εσωτερικής διαφθοράς.