O Βλ. Πόυτιν θα αρχίσει να στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα από τον επόμενο μήνα μέσω του αγωγού Power of Siberia που θα βοηθήσει στην κάλυψη της καθαρής ζήτησης ενέργειας σε διάφορα μέρη της Βορειοανατολικής Κίνας, της περιοχής Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεβέι και της περιοχής Delta του ποταμού Yangtze.

Το κινεζικό τμήμα του ανατολικού έργου αγωγού Κίνας-Ρωσίας εκτείνεται σε 5.111 χιλιόμετρα σε οκτώ επαρχίες και έναν δήμο από την επαρχία Heilongjiang στα βόρεια έως τη Σαγκάη στα ανατολικά, ανέφερε η China Daily.

Μαζί με το ρωσικό μέρος του έργου των 3.000 χιλιομέτρων του Power of Siberia, αναμένεται να σταλούν 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα ετησίως όταν φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, με 30ετή συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και του CNPC της Κίνας.

Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 13,6% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Κίνα το 2018 ή 280,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τον αγωγό, που συνεπάγονται την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εισαγωγής φυσικού αερίου της Κίνας και θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια που αποζητά το Πεκίνο.

"Με χωρητικότητα μεταφοράς 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο αγωγός είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο αγωγού της Κίνας για εισαγωγές φυσικού αερίου", δήλωσε ο Xiong Wei, βοηθός διευθυντής του τμήματος εμπορίας φυσικού αερίου στο Shanghai Petroleum and Exchange Natural Gas.

"Δεν θα αυξήσει μόνο την προμήθεια φυσικού αερίου σε στοχευμένες περιοχές, αλλά έχει επίσης μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της κατασκευής και της διασύνδεσης της υποδομής των αγωγών, καθώς και τον ανταγωνισμό στην αγορά για τη μείωση του κόστους αερίου".

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τον νέο αγωγό μπορούν να βοηθήσουν να αντισταθμίσουν τις αβεβαιότητες σχετικά με τους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου και είναι επίσης απαλλαγμένες από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι υγρές μεταφορές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, προσθέτοντας ότι η Κίνα εισήγαγε 125,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2018 μια ξένη εξάρτηση 45 τοις εκατό, μεταξύ των οποίων το 42% ήταν από τη μετάδοση αγωγών.

Η Κίνα εξακολουθεί να έχει τεράστιο περιθώριο για την ανάπτυξη της κατανάλωσης φυσικού αερίου, καθώς η καθαρή ενέργεια αποτελεί περίπου το 8% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας της χώρας, ενώ σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό είναι πάνω από 20%.