Ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις χθες Πέμπτη στη Βιέννη για το ζήτημα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου. Στις συναντήσεις συμμετέχουν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, ο Ουκρανός ομόλογός του, Alexey Orzhel, ο CEO της Gazprom, Alexey Miller και ο επικεφαλής της Naftogaz και του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Τα δύο μέρη συζήτησαν τη δυνατότητα υπογραφής της συμφωνίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συμφώνησαν να εντείνουν το έργο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τόσο διμερώς όσο και σε τριμερή μορφή με την ευρωπαϊκή πλευρά". Η υπογραφή μιας συμφωνίας μακροπρόθεσμης διαμετακόμισης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπό οικονομικά υγιείς συνθήκες, είναι "ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης", λέει το υπουργείο. «Εμείς ως αξιόπιστος εταίρος πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την αδιάλειπτη μετάδοση του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές», αναφέρει η δήλωση.

Η Μόσχα από την πλευρά της, προσφέρει μια «λύση-πακέτο» που περιλαμβάνει μια συμφωνία διακανονισμού για νομικές διαφορές και άμεσες αγορές φυσικού αερίου σε μειωμένες τιμές.
Ως εναλλακτική λύση, η Ρωσία είναι έτοιμη να παρατείνει την τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης για ολόκληρο το έτος 2020.

Η Ουκρανία όμως, θεωρεί απαράδεκτη τη συμφωνία διακανονισμού για νομικές διαφορές και την υπογραφή βραχυπρόθεσμης σύμβασης.
Ο επόμενος γύρος τριμερών διαβουλεύσεων για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από το 2020 προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα σύμβαση διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας λήγει στα τέλη του 2019.