Η Ενεργειακή Μετάβαση στην Ελλάδα Ανοίγει Παράθυρο για Περαιτέρω Αξιοποίηση της Βιομάζας

Η Ενεργειακή Μετάβαση στην Ελλάδα Ανοίγει Παράθυρο για Περαιτέρω Αξιοποίηση της Βιομάζας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 28 Νοεμβρίου 2019 - 07:58

Στις 3 Δεκεμβρίου είναι η ελληνική ημέρα βιομάζας, ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη αυτής της μορφής ΑΠΕ. Όμως οι εξελίξεις πανευρωπαϊκά επιβάλλουν η χώρα μας να προχωρήσει περισσότερο στην αξιοποίηση της, ώστε να καταφέρει να απεξαρτηθεί από τα συμβατικά καύσιμα. 

Φορείς και αναλυτές περιέγραψαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπό διαδικασία αδειοδότησης έργα βιομάζας 600MW, αριθμός μεγάλος, ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στην εκμετάλλευση της βιομάζας. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και ποιοι στόχοι θα τεθούν στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χρήστος Ζαφείρης από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, με θέμα «Βιοοικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην Ε.Ε. το 2018 ήταν εγκατεστημένες 17,383 μονάδες βιοαερίου στην Ε.Ε. Παγκοσμίως, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βιοαερίου βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ ανερχόμενες δυνάμεις είναι η Κίνα και οι χώρες της Ασίας. Η Γερμανία έχει τις περισσότερες μονάδες βιοαερίου στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα 10.000 μονάδες και ακολουθούν Ιταλία και Γαλλία.

Στο ερώτημα εάν μπορούν τα νησιά του Αιγαίου να παράγουν βιοενέργεια απάντησε ο πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου παραγωγών βιοαερίου κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης. Υποστήριξε πως το κόστος παραγωγής ενέργειας μέσω βιοαερίου θα είχε χαμηλότερο από το σημερινό κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι εφικτό «με τις μονάδες βιοαερίου να συμπληρώνουμε τις ώρες που δεν έχουμε ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά και συγχρόνως να την αποδώσουμε όταν χρειάζεται». Σημείωσε ακόμα πως τα νησιά έχουν βιομάζα, από τα υπολείμματα της ανθρώπινης δραστηριότητας που θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μονάδες φιλικές προς το περιβάλλον για την παραγωγή  λιπάσματος και ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας θα πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα όπως κατά πόσο θα βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε και αυτή η μορφή ΑΠΕ να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Παράλληλα, εάν οι δήμοι θα αξιοποιήσουν τα οργανικά απόβλητα στην κατεύθυνση παραγωγής ενέργειας. Επίσης, σημαντικός στόχος είναι να επικοινωνήσει η πολιτεία τους στόχους που υπάρχουν στην επαρχία, ώστε η πρωτογενής ύλη όπως τα κλαδέματα να τροφοδοτήσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζεται πάντως πως η μόνιμη Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία στην οποία συμμετέχουν φορείς όπως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου, θα συμβάλει στην κατεύθυνση υιοθέτησης των  αναγκαίων νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Κλείνοντας, επισημαίνονται τα όσα υποστήριξε χθες στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης της βιομάζας κ. Αντώνης Γερασίμου. Όπως τόνισε τα απαραίτητα βήματα είναι η τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας με κατεύθυνση την καταπολέμηση της λαθροτομίας η χρήση αγροτικών υπολειμμάτων για την παραγωγή στερεών καυσίμων, η ανάπτυξη των δασικών καλλιεργειών, η τηλεθέρμανση η οποία συνίσταται σε μικρής οικισμούς και τέλος η παραγωγή βιομεθανίου.  Όπως είπε ο κ. Γερασίμου «με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι εφικτή η αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ως καυσίμου κίνησης».