Αριστ. Χαντάβας στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ: Σε Κρίσιμο Σταυροδρόμι η Ελληνική Αγορά ΑΠΕ

Αριστ. Χαντάβας στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ: Σε Κρίσιμο Σταυροδρόμι η Ελληνική Αγορά ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Νοεμβρίου 2019 - 18:49

Έμφαση σε ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις νέες τεχνολογίες ενέργειας δίνει η Enel, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas, για την περιοχή της Ευρώπης, Αριστοτέλης Χαντάβας κατά την ομιλία του στο 24ο Εθνικό Συνέδριο "Ενέργεια & Ανάπτυξη" του ΙΕΝΕ.

Ο κ. Χαντάβας επεσήμανε ότι με παρουσία στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας απαριθμεί 50 έργα, με τις επενδύσεις σε αυτά να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας, τόσο στον κλάδο των ΑΠΕ όσο και στην εφαρμογή και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, είναι το αιολικό πάρκο Καφηρέα του οποίου η λειτουργία εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που συνιστά την πρώτη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.   

Όπως τόνισε, ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με μια 20ετία πριν, γεγονός που αναδεικνύει μια τάση που απλώνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

Σε αντίθεση με τις άλλες πηγές ενέργειας, τα χαρακτηριστικά των ΑΠΕ είναι τέτοια, σε ό,τι αφορά στις τιμές, την ταχύτητα εγκατάστασης και το χρόνο λειτουργίας, που καθιστά απείρως πιο συμφέρον για τις τράπεζες να χρηματοδοτούν "πράσινες" επενδύσεις, έναντι των ορυκτών καυσίμων, πρόσθεσε ο κ. Χαντάβας και κατέληξε: "Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι στιγμή αποφάσεων και επομένως πρέπει να αποτυπωθεί αυτό τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο".