Ξεκίνησε το 24ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ με Θέμα τον Κομβικό Ρόλο της Ενέργειας στην Ανάπτυξη

Ξεκίνησε το 24ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ με Θέμα τον Κομβικό Ρόλο της Ενέργειας στην Ανάπτυξη
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Νοεμβρίου 2019 - 14:19

Ξεκίνησε σήμερα το 24ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, με τα εισηγητικά σχόλια του κ. Κωστή Σταμπολή, Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου και του καθ. Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του εργαστηρίου E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

Το κορυφαίο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ με ειδικό θέμα τον κομβικό ρόλο της ενέργειας στην οικονομική ανάπτυξη, που παρακολουθεί ένα ευρύ πλήθος ενεργειακών ειδημόνων, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών του τομέα άνοιξε με την σημαντική ομιλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Ο κ. Θωμάς, αφού επιδαψίλευσε τα εύσημα στους διοργανωτές για τη συμβολή τους στην προαγωγή της εξωστρέφειας και την κατανόηση των καίριων ενεργειακών ζητημάτων του καιρού μας, επεσήμανε τις προκλήσεις που εγείρει,σε παγκόσμια κλίμακα, η εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Υπογράμμισε, ακόμη το πόσο επιτυχής έχει υπάρξει η ΕΕ στο να μοιραστεί το όραμά της, θέτοντας πρακτικούς στόχους για το μέλλον και ζήτησε να μη βλέπουμε με επιφύλαξη τις προθέσεις της Ένωσης αλλά να παραμείνουμε προσηλωμένοι και σταθεροί στις πολιτικές που έχουμε υιοθετήσει.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους νέους συγκεκριμένους στόχους που έθεσε, εφέτος, η κυβέρνηση, για το 2030 ενώ τόνισε πως σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, το ισοζύγιο είναι, έως τώρα, θετικό.

Ο κ. Θωμάς έκανε λόγο για φιλόδοξους στόχους σε παγκόσμια κλίμακα, που, όπως υπογράμμισε, είναι εφικτοί, ενώ μίλησε και για το Green Deal for Europe, δηλαδή, το φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχέδιο για τη μτάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα μετασχηματίσουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.  

Το σχέδιο, εξήγησε ο υφυπουρός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει ετήσιες επενδύσεις της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ σε έργα υποδομών, γεωργίας και βιομηχανίας, που θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και θα τερματίσει την πολυετή λιτότητα, χωρίς την ανάγκη της αύξησης της φορολογίας και προέβλεψε ότι θα το υποστηρίξουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του έτους.

«Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και να μην είναι ο ουραγός της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς.

Ο ίδιος μίλησε ακόμη για το νέο ΕΣΕΚ, που, όπως είπε, θα τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση εντός των προσεχών δέκα ημερών, υποστηρίζοντας  πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί πολύ για να υπάρξουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενό του.

«Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Ενεργειακή Πολιτική για την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Θωμάς έκανε επίσης, μνεία στις ΑΠΕ, λέγοντας πως προβλέπεται να αυξηθεί στο 35% η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων και υπογράμμισε ότι το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον, θα καλύπτεται από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο καίριο ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας, για την οποία θα υπάρξει, σύντομα, ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα, καθώς και στην απολιγνιτοποίηση, η οποία θα είναι εμπροσθοβαρής, όπως τόνισε.

«Το πνεύμα καινοτομίας που έφερε παλαιότερα ο λιγνίτης στην Ελλάδα, θα πρέπει να το επαναλάβουμε, τώρα, με τις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας ».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την Ενεργειακή Μετάβαση δεν αποτελούν κόστος, αλλά ευκαιρία. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί στις αποφάσεις μας και να δρομολογήσουμ δραστικές λύσεις», είπε ο ίδιος.

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της EBRD να διακόψει τις ροές επενδύσεων σε έργα φυσικού αερίου, ο κ. Θωμάς είπε πως προβλέπεται χρηματοδότηση για το σύνολο των έργων που είναι ενταγμένα στα PCI's και τόνισε πως θα υπάρκει επανεξέταση της πολιτικής για το φυσικό αέριο από το 2022.

"Είναι πολλές οι εταιρείες φυσικού αερίου που δεν ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από την EBRD. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι χώρες που διαθέτουν πεπαλαιωμένα δίκτυα, ενώ η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τα PCI's και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ευελιξία",  είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ΠΕΝ.