Τη θέση ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που αφορούν σε ζητήματα της ΔΕΗ, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και προσφέρουν τις αναγκαίες και επείγουσες λύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την βιωσιμότητα της Επιχείρησης, διατύπωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας 

στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης των φορέων. Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος στην έως τώρα πορεία της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι διαφαίνονται, πλέον, θετικά σημάδια που επιτρέπουν την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάταξης, που θα έχει ως στόχο να καταστήσει την ΔΕΗ σε πρωταγωνιστή και ισχυρό παίκτη στην ελληνική ενεργειακή σκηνή, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το εν λόγω σχέδιο διακρίνεται σε 3 φάσεις – άξονες:

  • Να λειτουργεί επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό
  • Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης με επίκεντρο στην ορθή και ολόπλευρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις
  • Να προωθηθεί το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που τελική μορφή και χαρακτηριστικά θα λάβει με την εκπόνηση του υπό εξέλιξη business plan του Ομίλου.

Πρόσθεσε δε, ότι οι έως σήμερα κινήσεις προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης απέφεραν την διασφάλιση της βιωσιμότητας, τη σταθερή άνοδο της μετοχής της και την αναίρεση της «κίτρινης κάρτας» που είχε δεχτεί από τον οίκο αξιολόγησης, Standard and Poor’s, γεγονός που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη πιστοληπτική αναβάθμιση της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της Επιχείρησης μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη και εύρωστη εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, ο οποίος επεσήμανε το ότι οι αλλαγές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου, προσφέρουν τη δυνατότητα στην Επιχείρηση να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες συνθήκες του ανταγωνισμού.

Σε ότι αφορά στο θέμα των εργαζομένων και στην κατάργηση της μονιμότητας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν πάγια αιτήματα όλων των έως σήμερα διοικήσεών της, που διατηρούν, όμως, τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, είπε ότι πλέον η ΔΕΗ διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να γίνουν όλα όσα χρειάζονται με σκοπό να φτάσει να λειτουργεί ως μια μεγάλη εισηγμένη εταιρεία, πυλώνας στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των φορέων και των βουλευτών, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι “ετοιμάζουμε σύντομα σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επάρκεια του συστήματος, για την τηλεθέρμανση και τους εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες. Με το νομοσχέδιο θα έχουμε τα εργαλεία για το μετασχηματισμό της επιχείρησης δίχως προβλήματα για τους εργαζόμενους. Θα εκσυγχρονίσουμε την εμπορία”.

Ο ίδιος τόνισε ότι “θα γίνουν όλες οι προσλήψεις στη ΔΕΗ με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, αλλά πολύ πιο γρήγορα. Πελάτες συνεχίζουμε να χάνουμε. Συνεχίζουμε να έχουμε τις επιπτώσεις των ΝΟΜΕ ως τον Ιούνιο του 2020, οπότε να μην εκπλαγόμαστε αν η ΔΕΗ χάνει μερίδιο μέχρι τότε, καθώς η ΔΕΗ πωλεί ενέργεια κάτω του κόστους ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ΝΟΜΕ”.

Τέλος, αναφορικά με τις εθελούσιες εξόδους, υπογράμμισε ότι έπρεπε να γίνουν, όπως και σε άλλους κλάδους. Ο κ. Στάσσης πρόσθεσε ότι “κακώς δεν επεκτάθηκε η ΔΕΗ στις ΑΠΕ, αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι τώρα μπορούμε να επενδύσουμε με χαμηλότερο κόστος, στα δε υδροηλεκτρικά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε και άλλα, αν και είναι δύσκολη δραστηριότητα. Έχουμε τη Μεσοχώρα να συνεχίσουμε. Στα δίκτυα, πρόθεσή μας είναι η ψηφιοποίηση”, κατέληξε.