Αίτηση για εισαγωγή και διάθεση φυσικούαερίου στην Κύπρο από το 2021 υπέβαλε η Energean International, θυγατρική της Energean Oil & Gas, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, από την τελευταία. Στην αίτησή της προς τις κυπριακές αρχές, αναφέρει ότι επιδιώκει την τροφοδοσία, μέσω αγωγού από το θαλασσοτεμάχιο, Karish, στα ανοιχτά του Ισραήλ, των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό της Κύπρου.

 

Ο αγωγός, συνολικού μήκους 215 χιλιομέτρων, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του βόρειου Karish, που διαθέτει απολήψιμα της τάξης των 25 δισ. κυβικών μέτρων αερίου.

Η συνολική επένδυση, αναφέρει, επίσης, η Energean, θα ανέλθει στα 350 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί εξ ιδίων πόρων. Εάν δεν προκύψει καθυστέρηση στην αδειοδοτική διαδικασία, το έργο θα επιτρέψει στην Κύπρο να παραλάβει φυσικό αέριο, σε ανταγωνιστικές τιμές, από το 2021, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι αδειοδοτικές διαδικασίες, να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από το 2021, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

«Η υλοποίησή της θα φέρει ανταγωνισμό στην κυπριακή αγορά φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση του κόστους ενέργειας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχει ήδη υπογράψει επιστολές προθέσεων για προμήθεια φυσικού αερίου και με τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο, ήτοι, τις Power Energy Cyprus, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation.

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η γεωπολιτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία κρίσιμη περίοδο για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με άξονα την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και στο πλαίσιο της προώθησης ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών όπως είναι ο αγωγός East Med.