Σε δικαστική διαμάχη μπαίνει η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού του Τζουζέπε Κόντε με τον χαλυβουργικό όμιλο της ArcelorMittal και προσφεύγει επειγόντως στη Δικαιοσύνη, ζητώντας της να εμποδίσει την τελευταία να αποσύρει την επένδυσή της από τη χώρα, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές – αντίστοιχα, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η ArcelorMittal. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, θέτοντας το ίδιο το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού σε αμφισβήτηση. Ο κ. Κόντε έστειλε επείγουσα επιστολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προτείνουν λύσεις

Ο όμιλος είχε συνάψει πέρυσι συμφωνία με τη Ρώμη για να εξαγοράσει την προβληματική χαλυβουργία Ilva στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, αλλά δήλωσε στις αρχές του τρέχοντος μηνός πως πρόκειται να αποχωρήσει από την Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου. Κατά την ArcelorMittal, ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις αρχικές της δεσμεύσεις να παράσχει ασυλία έναντι διώξεων κατά τη διάρκεια εργασιών μαζικού καθαρισμού του εργοστασίου της Ilva, το οποίο το ίδιο είναι ιδιαίτερα ρυπογόνο και μολυσμένο. Η ArcelorMittal προστατευόταν από ρύθμιση η οποία προέβλεπε ότι οι διευθυντές εταιρειών δεν διώκονται ποινικά για τυχόν παραβιάσεις σε θέματα περιβάλλοντος ή σχετιζόμενα με την υγεία των εργαζομένων. Τον Οκτώβριο ψηφίστηκε νομοθεσία η οποία αίρει την προστασία αυτή, παρά το ότι ο χαλυβουργικός όμιλος είχε δηλώσει πως θα αποχωρήσει, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο – το οποίο και έκανε στέλνοντας σχετική επιστολή στην κυβέρνηση. Μετά τις εξελίξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, είναι διατεθειμένος ο Τζουζέπε Κόντε να κάνει υποχώρηση και να επαναφέρει το θέμα της ασυλίας, αν και η ArcelorMittal δεν δείχνει πρόθυμη για διαπραγματεύσεις. Στις 15 Ιανουαρίου θα έχει διακόψει όλες τις εργασίες στην Ilva, η οποία εάν κλείσει θα βρεθούν στον δρόμο 20.000 άνθρωποι και το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μειωθεί κατά 0,2%. 

Πρόσχημα

Η Ρώμη κατηγορεί την ArcelorMittal ότι απλώς βρήκε πρόφαση να αποσυρθεί από την εξαγορά της Ilva, διότι εμφανίζει ζημίες. Η ιδιαίτερα ρυπογόνος Ilva απασχολεί 10.700 άτομα σε όλη την Ιταλία και οι 8.000 είναι στον Τάραντα, σε μια περιοχή με υψηλότατη ανεργία. Και άλλες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτώνται εμμέσως από το εργοστάσιο, ένα από τα λίγα μεγάλης κλίμακας που έχουν απομείνει στον Νότο. Σημειώνεται πως το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ως μέλος της προηγούμενης (και της νυν) κυβέρνησης συνασπισμού, είχε ζητήσει να κλείσει το εργοστάσιο λόγω ρύπανσης, αλλά υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει αρχικά την πώληση στην ArcelorMittal ως τρόπο διασφάλισης της απασχόλησης και μετά την άρση της ασυλίας.

Οπως αναφέρει η ομοσπονδία των σωματείων των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία της Ιταλίας (FIM-CISL), η ArcelorMittal επιβεβαίωσε πως θα παραχωρήσει στις 4 Δεκεμβρίου τη χαλυβουργία του Τάραντα σε διαχειριστές που θα τοποθετήσει το κράτος. Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, διότι έχει καταβάλει σύντονες προσπάθειες να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Νότια Ιταλία και την ίδια στιγμή να διασφαλίσει ότι θα γίνει απορρύπανση σε μία περιοχή όπου η περιβαλλοντική καταστροφή είναι χρόνια και εκτεταμένη. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ίσως να είναι το πρώτο βήμα σε μία σχοινοτενή διαμάχη με διακύβευμα το μέλλον της Ilva, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη διακήρυξη Κόντε πως θα «δοθεί η μάχη του αιώνα, εάν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")