Η Παραπληροφόρηση Περί την «Κλιματική Παραπληροφόρηση»

Η Παραπληροφόρηση Περί την «Κλιματική Παραπληροφόρηση»
Του Χρήστου Ζερεφού*
Τρι, 12 Νοεμβρίου 2019 - 15:58

Σε πρόσφατο άρθρο στις Γνώμες της έγκριτης εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (ΣΚ 26-27/10/2019) διακεκριμένος συγγραφέας δημοσίευσε άρθρο για την κατ' αυτόν «υπάρχουσα κλιματική παραπληροφόρηση». Κατά τον αρθρογράφο, δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη και μάλιστα στον επίλογό του αναφέρει 

ότι πρόκειται περί «υστερικών φωνών των φανατικών».

Ο αρθρογράφος στηρίχθηκε, όπως έγραψε, στις διαπιστώσεις ενός γερμανού μετεωρολόγου, ονόματι Klaus-Eckart Puls, ο οποίος απεφάνθη ότι τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (ΔΕ) ήσαν «απλές ανοησίες». Αναζήτησα το όνομα αυτό σε έγκριτες ιστοσελίδες (π.χ. το ISΙ Web of Science) και δυστυχώς επιστημονικά ο κύριος αυτός δεν υπάρχει. Ο αρθρογράφος πήγε ακόμα πιο πέρα, θεωρώντας ότι οι μεταβολές που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως στους πόλους, είναι φυσιολογικές και ότι ο μακροχρόνιος ρυθμός απώλειας πάγου δεν έχει εμφανίσει καμία ανησυχητική επιτάχυνση τα τελευταία 50-60 χρόνια. Ολα τα επιχειρήματα του αρθρογράφου, δυστυχώς, δεν αντέχουν σε κριτική ούτε για τις μικρές τάξεις του σχολείου. Ιδιαίτερα δε εξοργιστική είναι και η αμφισβήτηση της αύξησης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επειδή ο αρθρογράφος έχει ασχοληθεί και με τα οικονομικά, τον πληροφορώ ότι ενώ στη δεκαετία του 1950 παγκοσμίως το κόστος για κάλυψη από καιρικά φαινόμενα ήταν 10 δισ. δολάρια, το ποσό αυτό την προηγούμενη δεκαετία αποπληθωρισμένο έχει αυξηθεί 100 φορές! Από παγκόσμιες μετρήσεις και στο έδαφος και από δορυφόρους προκύπτει ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπερνά τον 1.0οC σε λίγες δεκαετίες. Επίσης η αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας είναι τόσο θεαματική ώστε το βασικό αέριο του θερμοκηπίου έχει αυξηθεί κατά 50% από τις συγκεντρώσεις προ της βιομηχανικής επανάστασης και πολλαπλάσια είναι η αύξηση του μεθανίου. Αυτές οι αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουν παρατηρηθεί στα προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια. Τέλος, όπως προκύπτει από τις παγκόσμιες ηλεκτρονικές τράπεζες, το σύνολο των δημοσιεύσεων για την κλιματική αλλαγή σε έγκριτα περιοδικά είναι σύμφωνο με τις απόψεις της ΔΕ του ΟΗΕ.

Αφήνουμε λοιπόν τους παραπληροφορούντες στην επιστημονική τους άγνοια και τους επιστήμονες να συνεχίζουν τον δύσκολο δρόμο της επιστημονικής αλήθειας στον οποίο έχουμε ταχθεί. Εάν δεν είχαμε κάνει τον αγώνα για την προστασία του στρώματος του όζοντος (Πρωτόκολλο Μόντρεαλ), σήμερα θα είχαμε εκατομμύρια επιπλέον θανάτους από την αύξηση της υπεριώδους Β ακτινοβολίας του ηλίου. Οταν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, πληροφορούσαμε σε έγκριτα επιστημονικά μέσα. Δεν παραπληροφορούσαμε. Και εγώ και εκατοντάδες έγκριτοι συνάδελφοί μου.

*Ο Χρήστος Σ. Ζερεφός είναι ακαδημαϊκός