Πτωτική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου ανήλθε στα €57,21/MWh

δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 5,22% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €77,01/MWh και στα €17,09/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, φτάνοντας τα €66,66/MWh.

                            

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ έπαιξε καταλυτικό ρόλο για άλλη μια εβδομάδα στη διαμόρφωση της μέσης ΟΤΣ. Συνεπικουρούμενη από τη διατήρηση των χαμηλών φορτίων αλλά και από τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, η αυξημένη κατά 67% ηλεκτροπαραγωγή των ΑΠΕ «τράβηξε» προς τα κάτω την μέση ΟΤΣ. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 28% της ζητησης, ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε χαμηλό 19 εβδομάδων με συνολική συνεισφορά 26 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο.    

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε τροποποίηση και ανανέωση της άδειας περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας Μεγαλόπολη 3 της ΔΕΗ, σε συνέχεια της μονάδας 4, με αποτέλεσμα και οι δύο μονάδες να έχουν πλέον τεθεί σε λειτουργία μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της ανανέωσης της άδειας των περιβαλλοντικών όρων.