Απόβαση στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γηραιά Ήπειρο κάνει η κινεζική εταιρεία Aiways καθώς έχει λάβει όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις, ώστε να λανσάρει το ηλεκτρικό SUV Aiways U5 στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο επικεφαλής της Aiways, Samuel Fu

εξέφρασε την ικανοποίησή του και επιβεβαίωσε ότι το ηλεκτρικό όχημα θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη από το επόμενο έτος.

Πίσω στην πρώτη παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου SUV, ο Aiways είχε προβλέψει την είσοδο στην αγορά στη Βόρεια Ευρώπη, και πρώτα στη Νορβηγία. Επίσης, η γειτονική Σουηδία και η Γερμανία ήταν στον κατάλογο ως αγορές-στόχοι.

Το SUV μήκους 4,70 μέτρων έχει κινητήρα 140 kW στον εμπρόσθιο άξονα, και η αυτονομία του είναι 460 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NEDC. Οι τιμές δεν είναι ακόμη γνωστές, αλλά τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν για μια τιμή βάσης θα είναι περίπου στα 25.000 ευρώ με 28.000 ευρώ.

Αυτό θα δώσει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στο κινεζικό αυτοκίνητο καθώς η τιμή των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων (ΙD.3) –που όμως δεν είναι SUV– της Volkswagen για παράδειγμα, αλλά και γενικά των ανταγωνιστών της ξεκινά λίγο πιο κάτω από τις 30.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει –σύμφωνα με το Bloomberg– ότι τα ηλεκτροκίνητα SUV των ευρωπαίων κατασκευαστών ενδέχεται να αγγίξουν το διπλάσιο αυτής της τιμής. Ενδεικτικά, το μοντέλο X SUV της Tesla (το Model X SUV) μπορεί στην Ευρώπη να κοστίσει περισσότερο από 100.000 ευρώ.

Η πιστοποίηση WVTA καθιστά το πρώτο ηλεκτρικό όχημα από έναν κινέζικο κατασκευαστή που μπορεί να πωληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, δύο Aiways U5 διάνυσαν περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα από την κινεζική πόλη Xian μέσω της Ρωσίας, των χωρών της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας, της Δανίας, των χωρών της Μπενελούξ και της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, πάντως την προσπάθεια της Aiways, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άλλες κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα με αντίστοιχες φιλοδοξίες.