ΗΠΑ: Τα Έσοδα από τα Πετρέλαια της Βορειοανατολικής Συρίας Είναι για τους Κούρδους του SDF

ΗΠΑ: Τα  Έσοδα από τα Πετρέλαια της Βορειοανατολικής Συρίας Είναι για τους Κούρδους του SDF
energia.gr
Παρ, 8 Νοεμβρίου 2019 - 10:36

Τα έσοδα από τις πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία θα κατευθυνθούν προς τους Κούρδους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την καθοδήγηση του YPG / PKK, ξεκαθάρισαν για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ χθες Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jonathan Hoffman, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου "δεν πηγαίνουν στις ΗΠΑ"

«Οι τοπικοί σύμμαχοί μας της SDF εξαρτώνται από τα πετρελαϊκά πεδία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην οποία επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον κύριο εταίρο τους στη Συρία.

Τα πεδία πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Τραμπ έκτοτε έκανε πίσω στιο σχέδιο για πλήρη απόσυρση που ανακοίνωσε, αναγνωρίζοντας ότι κάποια στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή "για να εξασφαλίσουν το πετρέλαιο".

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μηχανοκίνητες μονάδες για την εκπλήρωση της αποστολής, αλλά η αποστολή έχει εγείρει ακανθώδη νομικά ζητήματα σχετικά με την αρχική κατέυθυνσή της  και τον απώτερο στόχο της.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αποκλεισμό του ISIS να έχει πρόσβαση στα έσοδα που χρησιμοποίησε κάποτε για να διευρυνθεί και να εδραιώσει ή και να επεκτείνει την παρουσία του στην περιοχή.

Το ISIS, ωστόσο, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και δεν έχει τη δύναμη που είχε κάποτε. Και με τη Ρωσία και τις δυνάμεις του Ασσαντ στην περιοχή, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν ο τελικός στόχος είναι να αποκλειστεί μόνο το ISIS από τους φυσικούς πόρους της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ξεκίνησε την πολεμική επιχείρηση Ειρήνη στις 9 Οκτωβρίου για την εξάλειψη των τρομοκρατικών, όπως τα αναφέρει, στοιχείων YPG / PKK ανατολικά του ποταμού Ευφράτη προκειμένου να εξασφαλίσει τα σύνορα της και να βοηθήσει την ασφαλή επιστροφή των Σύριων προσφύγων και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.