Αντί να υποστηρίξει μια συνολική περικοπή, ο μεγαλύτερος παραγωγός και de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία θα πιέσει τα μη συμμορφούμενα μέλη του Οργανισμού να συμμορφωθούν με τις ποσοστώσεις τους, αλλιώς θα επιδιώξει υψηλότερες τιμές πετρελαίου πριν από την εισαγωγή της Aramco που αναμένεται για το Δεκέμβριο.

Αυτό θα υπενθυμίσει στους δυνητικούς επενδυτές του πετρελαϊκού γίγαντα του Βασιλείου ότι η Σαουδική Αραβία διατηρεί την επιρροή της στον ΟΠΕΚ και έχει την τελευταία λέξη για την πολιτική των καρτέλ, ανέφερε η WSJ την Τετάρτη, επικαλούμενη πηγές με γνώση του Σαουδαραβικού σχεδίου πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν όλοι οι υπερπαραγωγοί στο Σύμφωνο του ΟΠΕΚ + θα επιμείνουν στους αντίστοιχους στόχους τους, η ομάδα θα επιδιώξει μια αποτελεσματική περικοπή 500.000 bpd στην παραγωγή πετρελαίου, δήλωσαν οι Σαουδάραβες πετρελαϊκοί σύμβουλοι στην WSJ.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται" για να αποκαταστήσει την ισορροπία της αγοράς, απαιτεί υψηλές τιμές πετρελαίου για να εξασφαλίσει ότι η IPO της Aramco, η παγκόσμια μεγαλύτερη εγγραφή ποτέ, θα είναι επιτυχής μετά από χρόνια καθυστερήσεων.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν πει στους συναδέλφους μέλη του ΟΠΕΚ ότι μια βαθύτερη περικοπή θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές του περιοδικού. Ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, ωστόσο, προτιμά να μην επιμείνει επιθετικά σε έναν επίσημο στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε να μην αφήσει να αξιοποιήσει εκ νέου τα νέα περικοπές.

"Θα ήταν μια παραδοχή αδυναμίας", δήλωσε ο Σαουδάραβος πετρελαϊκός σύμβουλος στο The Journal.

Οι μεγαλύτεροι μη συμμορφούμενοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, η Νιγηρία και το Ιράκ, δεσμεύθηκαν τον Σεπτέμβριο να ευθυγραμμιστούν με τις ποσοστώσεις τους.Μείωσαν την παραγωγή τους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters, αλλά εξακολουθούσαν να παράγουν πάνω από τις ποσοστώσεις τους, ακόμη και αφού η Νιγηρία που έλαβε υψηλότερο όριο από τον ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, εξακολουθεί να υπερπληρώνει με το μερίδιό της τις περικοπές, ύψους περίπου 400.000 bpd. Σύμφωνα με το Reuters, το Saudi cap στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC + είναι 10,311 εκατομμύρια bpd, ενώ το Βασίλειο αντλούσε 9,9 εκατομμύρια bpd τον Οκτώβριο,